Situatia minoritatilor din Serbia va fi evaluata in mai

Sambata, 24 Martie 2012, ora 11:00
1131 citiri
Situatia minoritatilor din Serbia va fi evaluata in mai

Misiunea de experti europeni care va analiza progresul Belgradului privind drepturile minoritatilor va merge in Serbia dupa alegerile legislative din 6 mai, potrivit CE.

Misiunea de monitorizare a expertilor europeni are loc dupa ce Inaltul Reprezentant al OSCE pentru minoritati, Knut Vollebaek, a avut la Belgrad discutii cu lideri ai vlahilor din Timoc, iar o delegatie a ambasadei SUA in Serbia s-a deplasat in nord-estul tarii pentru o informare detaliata privind situatia comunitatii vlahe din regiune.

Romania a ridicat problema respectarii drepturilor minoritatii romane din Valea Timocului la Consiliul Afaceri Generale din 28 februarie, cand ar fi trebuit sa se dea unda verde acordarii statutului de tara candidata Serbiei. O decizie in acest sens s-a luat la Consiliul European din 1 martie, dupa ce Serbia a acceptat sa semneze Protocolul pe minoritati.

Documentul contine angajamente concrete in vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care variaza de la reprezentarea parlamentara a minoritatilor, la autorizatiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educatie in limba materna.

In plus, Protocolul precizeaza in mod clar asumarea de catre Serbia a conexiunii dintre aderarea sa la UE si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale.

Astfel se prevede ca Republica Serbia, in procesul de aderare la UE, se angajeaza sa respecte si sa aplice criteriile politice de la Copenhaga, inclusiv in ce priveste protectia minoritatilor apartinand minoritatilor nationale, in conformitate cu instrumentele internationale regionale si bilaterale relevante pe care le-a ratificat.

#UE minoritati Servia, #evaluare UE minoritati, #UE evaluare Serbia , #UE