Slovacia: Pericolul sistarii livrarilor de gaze catre UE via Ucraina este real

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:50
1335 citiri
Slovacia: Pericolul sistarii livrarilor de gaze catre UE via Ucraina este real

Pericolul suspendarii livrarilor de gaze catre UE prin teritoriul Ucrainei este real, a declarat duminica, intr-o interventie in direct, la postul de televiziune slovac TA3 premierul Slovaciei, Robert Fico, informeaza agentia de presa Ria Novosti.

Ministrul ucrainean al energiei Iuri Prodan evocase recent posibilitatea suspendarii livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina si, in consecinta, pericolul sistarii tranzitului de gaze in Europa din cauza pretului prea ridicat la gazele rusesti.

Rusia a anulat anterior reducerile la gaze acordate Ucrainei, iar pretul a sarit in luna aprilie la 485 de dolari pe mia metri cubi de la 285 de dolari.

Potrivit ministrului ucrainean, "posibilitatile Ucrainei de a sustine tranzitul nu sunt nelimitate".

"Aceasta amenintare este foarte reala, nu este o fictiune. Am experimentat-o deja in 2009, cand au fost intrerupte livrarile de gaze prin Ucraina.Daca nu vor exista negocieri intense, aceasta amenintare va fi extrem de ridicata", a afirmat seful guvernului slovac, constatand ca ucrainenii nu pot sa plateasca pentru gaze.

"Daca doresc asistenta financiara, ei (ucrainenii, not.red.) ar trebui sa-si faca temele pe acasa", a mai spus Fico, sugerand ca Ucraina ar trebui totusi sa-si ramburseze datoria de 2,2 miliarde de dolari catre Gazprom, dupa cum scrie Ria Novosti.

Presedintele rus Vladimir Putin a trimis joia trecuta sefilor de stat din Europa de Rasarit si de Vest o scrisoare in legatura cu problema datoriei Ucrainei la gazele rusesti. In special, Putin a scris ca, in ultimii patru ani, Rusia a subventionat Ucraina cu 35,4 miliarde de dolari prin preturi mici la gaze si a propus consultari ministeriale pentru coordonarea actiunilor privind stabilizarea economiei ucrainene si asigurarea furnizarii de gaze si a tranzitului in stricta conformitate cu clauzele contractuale.

#livrari gaze UE, #sistare livrari gaze UE, #gaze naturale rusia , #UE