Slovacia: Unii membri ai zonei euro ar putea fi exclusi

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 11:59
1036 citiri
Slovacia: Unii membri ai zonei euro ar putea fi exclusi

Zona euro ar putea avea nevoie de mai putini membri pentru a supravietui, a declarat joi ministrul slovac de finante Ivan Miklos, intr-un interviu pentru Wall Street Journal.

"Ar fi ideal sa salvam zona euro fara a consimti la imprumuturi suplimentare pentru a salva Grecia. Intrebarea este daca zona euro va putea functiona asa cum a facut pana in prezent, in forma sa actuala", a precizat Miklos.

"Nu este exclus sa nu poata functiona cu acelasi numar de tari", a adaugat el.

Membra a zonei euro din 2009, Slovacia a fost ultima tara din zona care a aprobat extinderea Fondului european de stabilitate financiara (FESA). Dezbaterea in legatura cu consolidarea acestui fond de salvare financiara a provocat chiar caderea guvernului de coalitie de centru-dreapta.

Grecia negociaza punerea in aplicare a unui nou acord incheiat cu Uniunea Europeana, care prevede acordarea Atenei a unui ajutor de 130 de miliarde de euro, in schimbul unor noi masuri de rigoare bugetara. Liderii UE au amenintat deja sa excluda Grecia din uniunea monetara, daca guvernul sau esueaza in a pune in aplicare un plan de austeritate.

In noiembrie, premierul grec Lucas Papademos a anuntat ca tara sa "are nevoie sa ramana in zona euro", pentru a asigura stabilitatea financiara.

#excludere zona euro, #Slovacia Ivan Miklos , #UE