Spionaj electronic. Negocierile privind Acordul de liber-schimb UE - SUA, in pericol de a fi suspendate

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:38
1906 citiri
Spionaj electronic. Negocierile privind Acordul de liber-schimb UE - SUA, in pericol de a fi suspendate
Sursa foto: Euintheus.org

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende negocierile pentru incheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului ca increderea Europei a fost subminata.

Americanii trebuie sa ne dovedeasca ca putem avea incredere in ei, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja summitului UE.

"Sa fim sinceri. Daca mergem la negocieri si avem sentimentul ca acei oameni cu care negociem stiu tot ce vrem sa discutam in avans, atunci cum putem avea incredere unii in altii?", a intrebat presedintele PE.

Ce reactii au avut ceilalti lideri europeni

Potrivit informatiilor furnizate inainte de summit de presa europeana, in draftul de concluzii nu figurau referiri la protectia datelor, insa chestiunea a fost abordata de mai multi lideri europeni inainte de deschiderea lucrarilor, dar si de presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

"Nu putem accepta acest spionaj sistematic si va trebui sa luam masuri", a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrari, pledand ca summitul sa examineze "masurile europene" care trebuie luate.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European ca "spionajul intre prieteni este un lucru care nu se face". Sefa guvernului federal a precizat ca le-a spus asta in nenumarate randuri "prietenilor americani" si ca a facut-o si miercuri seara, in cadrul unei conversatii telefonice cu presedintele SUA, Barack Obama.

Intr-o postare pe Twitter, liderul grupului S&D din Parlamentul European chiar a glumit pe aceasta tema. "Angela Merkel nu trebuie sa-si aduca telefonul astazi la Consiliul European. Obama nu este invitat sa asculte via NSA", a scris Swoboda.

Potrivit informatiilor furnizate de Le Monde, Angela Merkel a avut o intalnire bilaterala cu François Hollande in jurul orei locale 16.30. France Presse, citand o sursa diplomatica, scrie ca problema spionajului american a fost abordata, cei doi lideri europeni dorind "sa-si coordoneze reactia".

La randul sau, premierul italian Enrico Letta a afirmat la sosirea la summit ca protectia datelor private trebuie sa fie pe agenda summitului, intrucat este de cea mai mare importanta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat la randul sau in cursul zilei ca dezvaluirile privind spionajul american in Europa sau serviciile de informatii europene "reprezinta o tema foarte sensibila", subliniind ca europenii "considera dreptul la viata privata ca fiind unul fundamental si nu pot accepta sa-l trateze ca pe un accesoriu".

Presedintele CE a facut aceste comentarii in conferinta de presa de dupa summitul cu partenerii sociali, in care a fost intrebat despre noile dezvaluiri privind spionajul SUA care a vizat o serie de state din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj electronic SUA, #spionaj electronic Uniunea Europeana, #acord liber schimb UE, #liber schimb UE SUA, #relatii Uniunea Europeana SUA , #UE