Stagnarea nu mai este o solutie pentru UE. Asumarea riscurilor si inovatia, puncte cheie in relansarea economiei

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:15
1755 citiri
Stagnarea nu mai este o solutie pentru UE. Asumarea riscurilor si inovatia, puncte cheie in relansarea economiei

Barierele culturale si precautia infraneaza inovatia la nivel european si trag in jos economiile din zona euro. Pentru a relansa economia si a tine pasul cu state mari, precum SUA, Europa ar trebui sa-si regandeasca strategiile de abordare in mediul de afaceri si sa-si asume mai multe riscuri, nu sa se multumeasca doar cu stagnarea.

Europa ar trebui sa incurajeze mai mult jucatorii economici sa isi asume riscuri, daca vrea sa isi dezvolte economia. Jucatorii prudenti nu fac decat sa traga in jos economia tarii lor, sustine economistul-sef al General Electric (GE), Marco Annunziata.

Pentru a prinde din urma economiile puternice ale lumii, Europa ar trebui sa simplifice si sa grabeasca procedurile de faliment, astfel incat companiile sau antreprenorii care au esuat sa aiba posibilitatea sa se relanseze mai repede si sa prosepere in afaceri scrie Bloomberg.com.

Annunziata a explicat de ce este bine ca tarile din zona euro sa-si contureze o cultura de afaceri in care totul se misca repede, chiar si dupa inregistrarea de esecuri, cu mai mult accent pe risc. "Stagnarea, fara a incerca ceva nou, este mai sigura, dar este o forma de esec", a declarat economistul cu privire la faptul ca multe companii care falimenteaza nu mai au curajul sa o ia de la capat.

Economia Uniunii Europene a supravietuit cu greu in ultimii cinci ani, sufocata de datoriile suverane din zona euro. Cu o inflatie aproape de cel mai mic nivel din ultimii cinci si cu o crestere de 0,2% in zona euro, in al treilea trimestru, Banca Centrala Europeana este pregatita sa ofere stimulente fara precent tarilor din UE si cere guvernelor sa ia masuri si sa actioneze pentru relansarea acesteia.

In raportul intreprins de Fairfield, o companie americana bazata pe tehnologie si servicii financiare, expertii incurajeaza tarile din UE sa gaseasca metode pentru a sprijini cercetarea si dezvoltarea si pentru a face, astfel, economiile lor mai competitive si mai bine plasate.

Patru slabiciuni pe care Europa trebuie sa le amelioreze

In acelasi raport, Fairfield a identificat, citand un studiu intreprins de General Electric in 2014, si cele patru puncte slabe pe care le are Europa privind inovarea si care o pozitioneaza mai jos fata de alte regiuni cu economii mai puternice: colaborarea, abilitatea de a atrage investitii private, suportul guvernamental pentru inovare si abilitatea de a atrage si pastra talentele.

Potrivit lui Annunziata, Europa trebuie sa aiba in vedere mai intai reformele structurale pentru a accede la nivelul economiilor mari. Rapoartele de productivitate sunt "dezamagitoare" in Franta si "sumbre" in Italia. De asemenea, Germania trebuie sa isi reduca gradul de dependenta fata de exporturi, a spus economistul, solicitand totodata tarilor din zona euro sa fie mai deschisi si toleranti catre schimbare.

In fata crizei financiare, cele mai multe zone euro au stagnat si au evitat, pe cat posibil, asumarea riscurilor. S-a promovat mult ideea ca asumarea unor riscuri foarte mari, nesabuite a dus la declansarea recesiunii si ca acest lucru ar trebui evitat. Pe de-o parte, este adevarat, sustine Annunziata, dar trebuie sa se retina faptul ca fara riscuri, nu exista rasplata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica UE, #relansare economie europeana, #strategie economica UE , #UE