Statele membre ale UE nu au reusit sa stabileasca viitorul buget comunitar

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 14:22
1074 citiri
Statele membre ale UE nu au reusit sa stabileasca viitorul buget comunitar

Ministrii europeni reuniti luni, la Bruxelles, in cadrul Consiliului Afaceri Generale nu au reusit sa ajunga la un acord asupra capitolelor propunerii presedintiei cipriote privind bugetul UE pentru 2014-2020, in valoare de 1.033 miliarde de euro.

Presedintia cipriota a actualizat asa-numitul "pachet de negociere" care stabileste elementele si optiunile principale pentru discutiile asupra viitorului cadru financiar multianual, relateaza EUObserver.

"Nu toate elementele pachetului de negociere au fost acceptate de majoritatea sau de toate statele membre, dar toate statele membre au acceptat pachetul de negociere ca baza pentru discutii viitoare", a spus Andreas Mavroyiannis, ministru adjunct pentru afaceri europene din partea Ciprului, care a prezidat reuniunea.

Mavroyiannis a afirmat ca va fi nevoie de o reducere a cheltuielilor in toate capitolele cadrului financiar multianual, care acopera toate aspectele finantarii in UE, de la crearea de locuri de munca la subventiile pentru agricultori.

Presedintia UE inca nu a avansat cifrele privind reducerile necesare in fiecare domeniu, insa a spus ca nivelul general al cheltuielilor va trebui "revizuit in scadere".

Marea Britanie vrea o reducere a bugetului cu 100 de miliarde de euro. Ministrul britanic pentru afaceri europene David Liddington a declarat pentru BBC ca executivul UE ar trebui sa deprinda obiceiul de a cheltui mai eficient si sa nu urmareasca intotdeauna sa cheltuiasca mai mult.

Unele state s-au opus reducerii bugetului

Insa alte state membre s-au opus planurilor presedintiei de reducere a bugetului, "sustinand ca acest cadrul financiar multianual este instrumentul major de investitii pentru promovarea cresterii si crearii de locuri de munca".

Unele state s-au opus, de asemenea, intentiei de reducere a bugetului pentru Politica Agricola Comuna (PAC), care consuma anual 55 de miliarde euro din bugetul UE. Delegatiile s-au exprimat impotriva oricarei reduceri a ajutorului mediu direct al UE pe hectar.

PAC ar urma sa consume din bugetul UE 380 de miliarde de euro in perioada 2014-2020, fiecare cetatean comunitar urmand sa plateasa circa 105 euro pe an pentru aceasta politica, din care 80 de dolari merg direct la fermieri.

Ministrii europeni vor continua negocierile la 16 si 20 noiembrie, urmand ca liderii din UE sa dezbata subiectul la summitul special de la 22 si 23 noiembrie. Ciprul spera sa se ajunga la un acord general pana la sfarsitul anului.A

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget ue, #buget comunitar UE, #propuneri buget UE , #UE