Statele UE trebuie sa reduca deficitele bugetare, din 2011, daca economia creste

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 15:13
1781 citiri
Statele UE trebuie sa reduca deficitele bugetare, din 2011, daca economia creste

Statele membre UE trebuie sa inceapa sa reduca puternic deficitele bugetare incepand din 2011, daca urmatoarea prognoza economica a Comisiei Europene (CE) va anunta crestere stabila si sustenabila, au cerut marti ministrii de Finante din tarile UE, reuniti la Luxemburg, transmite Reuters. 

 

Comisia Europeana va prezenta pe 3 noiembrie prognoze economice pentru toate cele 27 de state membre, pe urmatorii doi ani, informeaza Mediafax.

Ministrii de Finante din UE vor ca fiecare stat membru sa inceapa sa ia masuri pentru reducerea deficitelor bugetare daca prognoza inaintata de CE privind economia statului respectiv indica un proces solid, sustenabil de relansare.

Recesiunea a condus la deficite bugetare de doua, trei si chiar patru ori mai mari fata de plafonul permis de legislatia Uniunii Europene, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ministrii de Finante ai statelor membre UE au mai aratat ca este necesar un plan de retragere graduala a masurilor de stimulare economica implementate in urma crizei, care sa fie introdus "la un moment dat, spre exemplu in 2011", pentru a consolida credibilitatea factorilor de decizie in fata pietelor financiare si consumatorilor.

"Daca prognozele Comisiei continua sa indice ca relansarea se intareste si devine de sine sustenabila, consolidarea fiscala ar trebui sa inceapa cel tarziu in 2011 in toate statele membre UE", se arata intr-un document care cuprinde concluziile reuniunii ministrilor de Finante, obtinut de Reuters.

Documentul prevede posibilitatea introducerii de concesii si exceptii pentru state afectate de circumstante exceptionale, deoarece nu toate economiile tarilor membre se vor redresa in acelasi ritm.

Totusi, ministrii de Finante avertieaza ca statele cu deficite foarte mari ar trebui sa inceapa procesul de consolidare a finantelor publice inca de anul viitor.

Delegatia Frantei, a doua mare economie din zona euro, a pus accent pe "conditionalitatea termenului limita 2011", care trebuie sa se bazeze pe evolutia cresterii economice, si a aratat ca "este prea devreme" sa fie luate astfel de decizii pe 3 noiembrie.

Consiliul ministrilor de Finante ai UE a recomandat Frantei si altor state membre sa reduca deficitele bugetare sub pragul de 3% din PIB pana in 2012, in cadrul procedurilor de deficit excesiv declansate de Comisia Europeana.

Franta estimeaza un deficit public de 8,2% din PIB-ul proiectat in 2009, respectiv 8,5% din PIB in 2010.

In consecinta, termenul de reducere a deficitului pana in 2012 pare nerealistic, iar surse diplomatice sustin ca ministrii de Finante din zona euro pun la indoiala eforturile guvernului francez de a atinge obiectivul.

Procedura de deficit excesiv a fost declansata pentru 18 din cele 27 de state membre, printre care si Romania.

Consiliul ministrilor de Finante ai statelor membre UE a cerut Romaniei, in luna iulie, sa reduca pana in 2011 deficitul bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut, conform recomandarilor inaintate in luna iunie de CE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#bugetar, #deficit, #economie, #state, #ue , #UE