Statele Unite si UE rediscuta problema subventiilor agricole

Miercuri, 12 Octombrie 2005, ora 03:19
941 citiri

Statele Unite si Uniunea Europeana au propus la inceputul acestei saptamani reducerea subventiilor agricole in scopul deblocarii negocierilor de la Doha si a liberalizarii comertului mondial. Propunerea a fost primita insa cu ostilitate de catre Japonia si de statele aflate in curs de dezvoltare, printre care si o buna parte a membrilor UE.

Washingtonul, care s-a aratat gata sa puna in practica aceasta initiativa, daca si celelalte state puternice vor raspunde afirmativ, a anuntat ca va fi gata sa opereze o scadere cu 60 la suta a subventiilor acordate agricultorilor, intr-un interval de 5 ani.

Ca raspuns la angajamentul americanilor, comisarul european al Comertului, Peter Mandelson, a anuntat o scadere cu 70 de procente a subventiilor varsate de catre Bruxelles agricultorilor. Reprezentantul comercial american, Rob Portman, a cerut o scadere cu 55 pana la 90 la suta a taxelor vamale pe produsele agricole si eliminarea subventiilor la export pana in 2010. Initial insa, acesta a cerut si o reducere a subventiilor agricole din partea UE si Japoniei de pana la 80 la suta. 'Cei care subventioneaza cel mai mult trebuie sa reduca cel mai mult', a explicat acesta pentru agentiile de presa internationale. Parisul si majoritatea tarilor europene pentru care ajutoarele financiare acordate agriculturii au o importanta foarte mare s-au aratat insa imediat scandalizate de masurile propuse de SUA.

Ministrul francez al Afacerilor Externe a atras in acest sens atentia ca UE a realizat deja, in 2003, o reforma a politicii agricole comune in scopul reducerii subventiilor cu 65 la suta pana in 2010, fapt ce exlude o rediscutare a acestei chestiuni.

Mai mult, 13 state europene au adresat o scrisoare deschisa comisarului european insarcinat cu probleme agricole, Mariann Fischer-Boel, in care atrag atentia ca UE a facut deja mai multi pasi in problema agriculturii decat toate tarile membre ale OMC. Dar initiativa americanilor ii nemultumeste si pe cei care militeaza pentru protejarea tarilor sarace.

Astfel, organizatia umanitara Oxfam a atras atentia ca propunerea SUA se refera la plafoanele de ajutor agricol autorizate, si nu la sumele varsate in mod real, care sunt mult mai mici, si, in consecinta, pot ramane la niveluri apropiate.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National