Subventiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul UE la circa o treime

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 22:37
1078 citiri
Subventiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul UE la circa o treime

Subventiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul Uniunii Europene la circa o treime, iar cheltuielile ar putea fi orientate catre cercetare si inovatii, a declarat, luni, comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, potrivit Mediafax.

Lewandowski considera ca negocierile referitoare la bugetul UE, in prezent in valoare de 130 de miliarde de euro pe an, ar putea fi cele mai dificile din istoria blocului comunitar, ca urmare a crizei economice mondiale, dar si a faptului ca reforma pune in pericol rabatul anual de care beneficiaza Marea Britanie.

Comisia Europeana urmeaza sa publice in octombrie propuneri referitoare la subventiile agricole.

"Pentru a apara credibilitatea bugetului, trebuie sa sustinem tendinta de reducere a cheltuielilor agricole. Acestea beneficiaza insa de o sustinere puternica si vor ramane o componenta importanta a bugetului european", a aratat Lewandowski, fost ministru al Privatizarii in Polonia, de orientare liberala.

Negocierile vor debuta la inceputul anului viitor, dupa ce Comisia Europeana va face propunerile referitoare la reforma generala a cheltuielilor UE, si vor determina structura bugetului UE pe o perioada de sapte ani, din 2014.

Franta, beneficiar important al ajutoarelor pentru agricultura, va apara subventiile, contributorii neti, precum Austria si Germania, vor cere austeritate, in timp ce tarile mai sarace din estul Europei vor solicita ajutoare. 

#subventii agricole, #buget, #ue, #agricultura , #UE