Summit UE: Criza datoriilor si recapitalizarea bancilor, pe agenda de duminica

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 10:43
1198 citiri
Summit UE: Criza datoriilor si recapitalizarea bancilor, pe agenda de duminica

Liderii Uniunii Europene se intalnesc, duminica, pentru a realiza un plan sustenabil de controlare a crizei datoriilor din zona euro. Solutia, insa, nu va fi comunicata mai devreme de urmatorul summit, care va avea loc miercuri.

"Avem de luat niste decizii foarte importante, care trebuie pregatite ca atare. Cred ca ministrii de finante au progresat, iar noi ne vom putea indeplini ambitioasele obiective pana miercuri", a declarat Angela Merkel, potrivit Reuters.

"Solutia va veni miercuri", sustinea Merkel inaintea intalnirii cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si alti lideri, la Bruxelles.

Presedintele francez Sarkozy, de asemenea, a declarat ca spera sa gaseasca o rezolvare la mijlocul saptamanii viitoare, chiar daca in urma cu doar cateva zile s-a contrazis vehement cu oficialul german in privinta strategiei.

"Trebuie sa gasim o solutie pana miercuri, o solutie structurala, ambitioasa, definitiva. Nu exista alta optiune", a spus Sarkozy.

Pentru a pune capat crizei datoriilor care a lovit intai Grecia, tarile din zona euro spera sa rezolve mai multe probleme "dintr-un foc".

Mai exact, ele vor sa previna raspandirea datoriilor catre Spania si Italia, ale caror finante publice se afla sub supravegherea atenta a pietelor, si ale caror costuri de creditare au crescut considerabil.

Cel de-al doilea punct cheie de pe agenda discutiilor de duminica este gasirea unei modalitati pentru a spori potentialul Fondului European de Stabilitate Financiara, fara sa fie nevoie de mai multi bani lichizi. Aceasta problema, insa, nu va fi rezolvata, insa, pana la summitul de miercuri.

O alta masura discutata de liderii europeni este recapitalizarea bancilor europene. Multe dintre acestea au o expunere mare pe datoriile Greciei, Portugaliei, Italiei si Spaniei, iar ministrii de finante au venit deja cu o solutie pe care o vor propune astazi: o injectie de capital de 100 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue, #decizii Merkel Sarkozy, #agenda discutii summit UE , #UE