Summit UE: Liderii europeni semneaza pactul fiscal - LIVE

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:00
2061 citiri
Summit UE: Liderii europeni semneaza pactul fiscal - LIVE

Liderii Uniiunii Europene au ajuns la Bruxelles, unde are loc primul Summit european din 2012. Mizele discutiilor de luni sunt mari si vizeaza gasirea de modalitati pentru a spori cresterea economica in Europa si semnarea a doua noi tratate.

In cadrul intalnirii de la Bruxelles se va semna pactul fiscal, care va cere tarilor membre sa isi inaspreasca regulile bugetare, si crearea Mecanismului de Stabilitate pentru Europa, noul mecanism de salvare al Europei.

Grecia, insa, este factorul care umbreste summitul de luni. Chiar daca intelegerea cu creditorii sai este pe cale de a fi incheiata, exista o ingrijorare tot mai mare ca ar putea fi nevoie de o majorare a cele de-a doua transe de salvare.

Business24 va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea summit-ului UE:

22.50: Presedintele francez Nicolas Sarkozy: Grecia nu poate fi guvernata din afara tarii

La finalul reuniunii de la Bruxelles, Sarkozy a declarat ca e increzator in situatia Greciei si ca nu considera ca statul ar trebui guvernat de creditori.

"Grecia trebuie condusa de la Atena sau cu ajutorul de la Bruxelles, in niciun caz din afara tarii. Trebuie sa ne asiguram ca exista o analiza pas cu pas a modalitatii in care Grecia rezolva situatia in care se afla", a spus Sarkozy.

El a mai declarat ca va sustine orice stat care vrea sa adere la zona euro. "Am luat act de decizia Cehiei de a nu adera la viitorul tratat, s-au invocat motive constitutionale. Despre situatia Greciei, va pot spune ca exista o negociere si suntem increzatori ca situatia Greciei va face obiectul unui tratat definitiv", a spus Sarkozy.

18.57: Premierul Marii Britanii: Europa trebuie sa fie serioasa

David Cameron, premierul Marii Britanii a declarat ca Europa "trebuie sa fie foarte serioasa" in ceea ce priveste locurile de munca si restabilirea economica a Uniunii Europene.

"Trebuie sa fim foarte seriosi in legatura cu agenda incarcata a Europei. Trebuie sa finalizam proiectul unei piete unice si sa depunem eforturi serioase pentru a de-reglementa intreprinderile mici. Acestea sunt problemele prioritare si sper ca voi gasi sprijin pentru ele", a declarat David Cameron

18.03: Bursele continua sa scada

Indicele Dow Jones a scazut cu 100 de puncte pena la 12560 puncte de baza, ceea ce inseamna o scadere de 0,8%. Indicele FTSE 100 a scazut cu 72 de puncte, pana la 2261 puncte de baza, o scadere de 1,3%, iar indicele DAX al Germaniei a pierdut aproape 80 de puncte de baza, sau 1,2%. Indicele CAC al Frantei a scazut cu 1,4%.

17.50: Pactul fiscal a suferit modificari

Noua forma a pactului fiscal este mai ingaduitoare, iar formularea "un deficit structural anual care sa nu depaseasca 0,5% din PIB la pretul pietei" a fost inlocuita cu "o limita inferioara de deficit structural de 0,5% din PIB la pretul pietei", se arata intr-un draft al tratatului.

In plus tarile non euro vor fi scutite de la implementarea unei parti din regulile aplicate tarilor din cadrul zonei euro. Ele pot participa la summit-urile liderilor statelor euro, insa doar la cele care vizeaza implementarea tratatului fiscal.

Potrivit documentului publicat de Open Europe, discutiile ating trei teme importante: stimularea infiintarii locurilor de munca pentru tineri, completarea pietei unice si cresterea finantarii pentru economia reala, in special pentru IMM-uri.

17.24: Banca Centrala Europeana anunta o scadere drastica in achizitia de obligatiuni

Cifrele prezentate de BCE arata ca institutia a cheltuit doar 63 de milioane de dolari in cele sapte zile pana la mijlocul saptamanii trecute. Cifra reprezinta o scadere de la suma de 2,24 miliarde cheltuite in saptamana anterioara.

17.20: Grecia ar putea beneficia de o intelegere privind un nou imprumut

Un oficial al Fondului Monetar International a declarat ca s-ar putea ajunge la o intelegere privind o noua transa de salvare pentru Grecia, aceasta fiind discutata la un summit special al liderilor din zona euro, care va avea loc in luna februarie.

16.55: Franta si-a redus estimarile de crestere economica

Franta a anuntat reducerea estimarilor de crestere economica pentru anul acesta la 0,5% de la valoarea de 1% previzionata anterior.

Impactul bugetar al ajustarilor la Produsului Intern Brut al Frantei, care este influentat de incetinirea cresterii economice in restul zonei euro, va fi de 5 miliarde de euro, potrivit declaratiilor facute de premierul francez, Francois Fillon.

Guvernul si-a lasat, insa, spatiu pentru a gestiona bugetul si nu va fi nevoit sa implementeze viitoare masuri de austeritate, ca rezultat al reducerii estimarilor de crestere economica, a adaugat acesta.

16.42: Angela Merkel: UE trebuie sa ajute Grecia

Cancelarul German Angela Merkel a declarat ca "UE trebuie sa ajute Grecia sa implementeze reformele si masurile de austeritate pe care le-a promis" si ca eforturile nu vor da randament "decat daca Grecia si celelalte state discuta aceste aspecte impreuna".

16.40: Polonia va semna pactul fiscal doar daca va putea participa la luarea deciziilor

Polonia va semna pactul fiscal discutat de liderii europeni la reuniunea de la Bruxelles doar daca va primi dreptul de a participa la luarea deciziilor privind punerea in aplicare a acestuia, a declarat, luni, premierul tarii, Donald Tusk.

16.22: Merkel si Sarkozy intra impreuna la masa rotunda

16.10: Traian Basescu a ajuns la Summit

16.08: Belgia: Aspectele sociale ale reformei nu ar trebui trecute cu vederea

Intitutiile financiare sunt responsabile pentru criza economica din acest moment, iar aspectele sociale ale reformelor menite sa intareasca bugetele nationale nu trebuoe sa fie trecute cu vederea, a declarat prim ministrul Belgiei, Elio Di Rupo, luni.

"Avem nevoie de un dialog intre angajatori si uniuni. Cetatenii si antreprenorii nu sunt responsabili pentru criza", a declarat acesta.

15.38: Prim ministrul Irlandei: Nu ne temem de un referendum pe reformele fiscale

Enda Kenny, prim ministrul Irlandei ajunge la Bruxelles, unde tine sa sublinieze ca Irlanda nu se teme de un referendum cu privire la tratatul Uniunii Europene asupra reformelor fiscale.

Kenny va profita de acest summit pentru a sublinia, printre altele, planurile sale guvernamentale pentru a spori crearea de locuri de munca in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, obiectiv mentionat si de David Cameron, in declaratiile sale.

Acesta a declarat ca spera ca problema crearii de joburi va fi punctul central pe agenda tuturor summiturilor UE pentru ca "asta inseamna politica europeana".

15.32: David Cameron a ajuns la Summit

Prim ministrul Marii Britanii a spus intr-o declaratie de presa ca intalnirea de astazi trebuie sa se concentreze pe crestere, inclusiv incurajarea micilor companii sa se dezvolte.

"Acesta este punctul pe care pun accent si sper sa primesc sustinerea necesara", a declarat Cameron.

15.30: Bursele sunt in scadere

Bursele si marfurile sunt in scadere din cauza tensiunilor din Europa si lipsei unui rezultat final privind restructurarea datoriilor Greciei, scrie The Financial Times.

Indicelel FTSE All-World a scazut cu 0,5%, iar indicele FTSE Eurofirst 300 a suferit o scadere de 0,8%. Contractele futures pentru indicele S&P 500 au deschis in scadere cu 0,8 procente.

15.11: Jean-Claude Juncker face declaratii pentru presa

Jean-Claude Juncker, prim ministrul din Luxembourg si seful grupului de ministri de finante din zona euro, a facut cateva declaratii la plecarea sa spre summitul de la Bruxelles.

Intrebat cu privire la propunerea Germaniei de a pasui bugetul Greciei, propunere cu slabe sanse de a fi adoptata, acesta a declarat ca o astfel de prevedere ar trebui sa fie aplicabila nu doar pentru Grecia, ci pentru orice tara din zona euro care se afla intr-o situatie asemanatoare.

O alta intrebare a vizat oportunitatea prezentei prim ministrului Marii Britanii la aceasta intalnire, dupa ce acesta s-a opus masurilor la ultimul summit, Juncker a declarat: "Nu vad niciun motiv pentru care David nu ar fi binevenit la masa de negocieri".

Spania a raportat, luni, o scadere economica pentru ultimele trei luni din 2011, pe fondul implementarii masurilor de asuteritate, iar Portugalia a atins un nivel record pentru zona euro pe fondul nesigurantei privind situatia din Grecia.

Randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani s-au ridicat la 14,70%, iar pentru cele cu maturitate la 5 ani, la 19,35%.

Uniunile sindicale din Belgia au ingreunat, luni, sosirea liderilor europeni la Summit printr-o greva generala de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate introduse de noul guvern la Bruxelles.

Summitul de luni va readuce in discutie temele din luna decembrie. Atunci toate tarile UE, cu exceptia Marii Britanii, au ajuns la un acord privind incheierea unui nou pact fiscal. Si Romania va semna acest pact fiscal, care presupune un deficit bugetar de maxim 3% din PIB si datorii de maxim 60% din PIB.

#summit zona euro, #Bruxelles intalnire lideri europeni, #UE summit , #UE