Summit UE: Merkel a tinut piept presiunilor privind eurobondurile

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 19:14
1545 citiri
Summit UE: Merkel a tinut piept presiunilor privind eurobondurile

Angela Merkel a rezistat presiunilor in privinta adoptarii eurobondurilor, iar asistenta directa oferita sistemului bancar nu va fi posibila fara noi reforme, potrivit unor apropiati ai Angelei Merkel. Astfel, victoria Spaniei si Italiei la summitul UE in fata Germaniei este una aparenta.

"Este evident ca o recapitalizare directa a bancilor spaniole nu va fi posibila imediat pe baza actualelor seturi de reglementari", explica Norbert Barthle, purtatorul de cuvant pe probleme bugetare al grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate, referindu-se la pachetul de masuri care va fi supus aprobarii Parlamentului federal german vineri seara.

"Acesta ar fi un nou instrument al Mecanismului European de Stabilitate care va avea nevoie de aprobarea Bundestagului", atrage atentia Barthle, citat de Bloomberg Business Week.

Deciziile luate la Bruxelles nu vor afecta votul din Parlamentul german privind Mecanismul European de Stabilitate, Pactul fiscal sau disciplina bugetara, subliniaza Barthle.

Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, noteaza ca Merkel a evitat solicitarile pentru acceptarea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor statelor suverane.

"Ideea centrala este ca au existat tentative masive in ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul ca Angela Merkel, sustinuta de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancora de stabilitate, este un lucru bun si pentru Europa", argumenteaza Groehe, citat de ZDF.

Este nevoie de noi reforme pentru recapitalizarea bancilor

Setul de masuri supus aprobarii Parlamentului german nu vor permite Mecanismului European de Stabilitate sa recapitalizeze bancile spaniole direct, precizeaza Barthle. Reglementarile vor trebui modificate in acest sens pentru a garanta Parlamentului german dreptul de aprobare a acestor decizii, subliniaza politicianul german.

Conform Der Spiegel, Angela Merkel a avut o atitudine dura inaintea summitului UE, insistand ca nu va face concesii, dar Italia si Spania ar fi invins vointa "cancelarului de fier", care ar fi cedat presiunilor acceptand conditii de asistenta mai facile si ajutoare acordate direct bancilor. "Premierul Italiei, Mario Monti, a fost atat de relaxat incat a vorbit chiar si despre fotbal la sfarsitul summitului UE. Este mandru si fericit ca echipa Italiei a invins Germania in semifinalele Euro-2012...", noteaza Der Spiegel.

"Si are motive. Monti a iesit invingator clar dupa negocierile de la summitul UE, distrugand rezistenta cancelarului Angela Merkel la fel cum atacantul italian Mario Balotelli a spart apararea Germaniei la meciul de fotbal desfasurat la Varsovia. In cele 15 ore de negocieri purtate la Bruxelles, Mario Monti si premierul spaniol Mariano Rajoy au obtinut acces mai usor la fondul permanent de asistenta - Mecanismul European de Stabilitate. De acum inainte, statele din zona euro care vor respecta reglementarile bugetare stabilite de Comisia Europeana vor putea primi ajutor fara a mai accepta masuri de austeritate suplimentare. In plus, supravegherea stricta a CE, BCE si FMI nu se va mai aplica. Iar MES va putea furniza asistenta financiara directa si bancilor in viitor, dar doar dupa constituirea unui mecanism de supraveghere a sistemului bancar, sub egida BCE", explica Der Spiegel.

"Este o infrangere dureroasa pentru Angela Merkel. In contextul in care Parlamentul german va supune aprobarii Mecanismul European de Stabilitate si Pactul fiscal european, vineri seara, cancelarul german dorea evitarea acordarii de concesii sud-europenilor. Inaintea summitului, consilierii cancelarului excludeau posibilitatea flexibilizarii conditiilor de acces la fondurile MES. (...) Acum, Merkel revine invinsa la Berlin...", sublinia Der Spiegel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Merkel eurobonduri summit UE, #Mekel recapitalizare banci summit, #eurobonduri summit UE , #UE