Super-oferta UE pentru satelitii Moscovei: eliminarea vizelor si acorduri de liber schimb

Joi, 07 Mai 2015, ora 17:22
4336 citiri
Super-oferta UE pentru satelitii Moscovei: eliminarea vizelor si acorduri de liber schimb
Foto: consilium.europa.eu

Razboiul rece dintre Occident si Rusia incepe sa capete din tot mai mult o valenta in primul rand economica.

Pe langa sanctiunile aplicate Rusiei pe piata din UE, Bruxellesul pluseaza cu o super-oferta lansata in sase tari din spatiul ex-sovietic: eliminarea vizelor si acorduri de liber schimb.

Pentru inceput este vizata Ucraina, care ar putea beneficia de eliminarea taxelor vamale in cadrul unui acord comercial cu UE, incepand cu ianuarie 2016, anunta publicatia EU Observer.

Rusia isi pierde statutul de zbir

In ciuda opozitiei vehemente a Moscovei, oficialii de la Bruxelles sunt decisi sa lanseze Parteneriatul Estic, in cadrul summit-ului de la Riga, din 21 mai, Ucraina fiind printre primele tari care vor beneficia de super-oferta UE.

Crearea unei piete de liber schimb cu Ucraina, Moldova si Georgia "va fi prioritara pentru UE si partenerii sai in anii urmatori", se arata in ciorna documentului ce urmeaza sa fie semnat la Riga.

Pe de alta parte, in actul ce va sta la baza intalnirii se specifica clar ca relatia dintre Bruxelles si Kiev trebuie sa inainteze cu pasi mai repezi.

La discutiile trilaterale purtate in urma cu o luna, partea rusa ceruse amanarea Parteneriatului Estic initiat de UE pana in 2017.

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Chizhov, a mentionat ca Moscova va insista asupra acestui aspect, inclusiv la nivel ministerial urmand sa se poarte discutii amanuntite.

"Problema este ca aceasta intelegere merge mult mai departe de ideea de creare a unei piete de liber schimb si va trebui sa vedem pana la sfarsitul anului daca Ucraina este pregatita sa faca fata din punct de vedere tehnic cerintelor acordului", a declarat reprezentantul Moscovei.

Germania a insistat pe langa Comisia Europeana sa arate flexibilitate in fata ingrijorarii manifestate de rusi, dar o sursa din interiorul Comisiei sustine ca Berlinul nu agreeaza modificari radicale ale proiectului in aceasta faza.

Deja-vu ucrainean

Nu este prima data cand Kievul se afla in fata acestei oferte facute de UE.

In urma cu doi ani, la summit-ul de la Vilnius, fostul presedinte Viktor Ianukovici a intors spatele Europei, alegand dezvoltarea unei relatii mai stranse cu Federatia Rusa.

Gestul sau de atunci a dat nastere revoltei populare din Kiev si a culminat cu criza din estul Ucrainei, anexarea Crimeii de catre Rusia si escaladarea tensiunilor dintre Moscova, Bruxelles si Washington.

Textul noului document solicita respectarea acordului de incetare a focului in zonele de conflict din estul Ucrainei si arata ca participantii la summit nu recunosc anexarea ilegala a Crimeii si Sevastopolului de catre Rusia.

Un alt punct face referire la cooperarea stransa cu anchetatorii care cauta sa faca lumina in doborarea avionului MH-17 deasupra Ucrainei in iulie 2014.

Iata ca noua intelegere reprezinta deci mult mai mult decat simpla incheiere a unui acord de liber schimb.

Vize eliminate doar in Moldova

Programul de eliminare a vizelor de calatorie in UE se va limita pentru moment doar la Republica Moldova, dar Kremlinul are de ce sa isi faca griji in continuare.

Oferta pentru deschiderea unei piete de liber schimb cu Europa nu se limiteaza doar la Ucraina, Moldova si Georgia, trei tari care si-a manifestat in repetate randuri vointa de a iesi din sfera de influenta a Moscovei.

In cadrul Parteneriatului Estic sunt vizate, de asemenea, Armenia - tara care, in urma presiunilor Moscovei, a migrat spre Uniunea Eurasiatica -, Azerbaidjan - un stat care spera sa-si valorifice rezervele de gaz si petrol pe piata europeana - si Belarus - o tara care cauta cu disperare sa se debaraseze de Rusia.

Textul face referire de asemenea si la rolul de garant al securitatii in regiune asumat de UE, lasand portita deschisa pentru comasarea de trupe in cazul aparitiei unui potential conflict.

Ca exemplu sunt oferite exercitiile militare comune derulate de Ucraina, Georgia si Moldova cu militari din tarile membre UE, iar punctele vizand securitatea regionala fac referire si la cresterea gradului de securitate cibernetica din aceste tari.

Saptamana aceasta, ambasadorii celor sase state ex-sovietice vor depune lista de amendamente in cadrul grupului de lucru din cadrul Consiliului European.

"Este doar o ciorna a discutiilor purtate in cadrul intalnirii din aprilie. Dupa depunerea amendamentelor vom sti clar care este baza reala pentru semnarea unei declaratii comune", a marturisit un oficial european.

#acord liber schimb UE state exsovietice, #sfera influenta regionala Rusia, #cooperare UE tari exsovietice , #UE