Tarile din UE au pozitii diferite in ceea ce priveste uniunea bancara

Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16
1673 citiri
Tarile din UE au pozitii diferite in ceea ce priveste uniunea bancara

Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.

In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.

Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.

Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea

Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.

Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.

Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Lituania, Olanda si Suedia sunt impotriva planului.

Cele mai mari divizari sunt de asteptat legat de cat de multa putere vor trebui tarile din zona euro sa cedeze Bruxellesului, privind cheltuielile lor nationale si nivelurile datoriilor.

Angela Merkel respinge vehement euro-obligatiunile

Cancelarul german Angela Merkel merge la summit dupa ce si-a accentuat propria pozitie miercuri. Intr-un discurs esential si fatis in Parlamentul de la Berlin, Merkel a respins vehement apelurile crescande din cadrul UE pentru introducerea rapida a euro-obligatiunilor pentru a pune in comun datoriile din cele 17 tari membre ale zonei euro.

"Nu avem de gand sa le permitem", le-a spus cancelarul parlamentarilor. "Le consider gresite din punct de vedere economic si contraproductive", a adaugat ea.

Sosind la Paris, miercuri, pentru o cina cruciala cu noul presedinte socialist, Francois Hollande, inaintea summitului de la Bruxelles, Merkel a declarat: "Eu spun ca avem nevoie de mai multa Europa si ca aici suntem de acord. Avem nevoie de o Europa care sa functioneze eficient, pietele sunt in cautarea acestui lucru, si de o Europa in care tarile sa se ajute reciproc".

Opozitia tot mai vehementa a cancelarului german fata de ideea impartirii datoriei zonei euro a plasat-o pe Merkel pe un curs de coliziune cu multi dintre partenerii ei europeni, printre care si Hollande.

Francois Hollande: Eurobondurile ar trebui sa fie o prioritate a UE

Presedintele francez, care este de asteptat sa "trambiteze" o virare de la "austeritatea colectiva", potrivit The Independent, considera ca eurobondurile ar trebui sa fie o prioritate a UE pentru a ajuta tari precum Italia si Spania, determinand o scadere a costurilor lor de creditare. Cu toate acestea, discursul lui Merkel in Parlamentul german sugereaza ca ea este impotriva acestei idei mai mult ca oricand, subliniaza ziarul britanic.

Merkel a fost "nimicitoare", mai noteaza The Independent, cu privire la perspectivele summitului de joi si un document al presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care sa indemne la punerea in comun a datoriilor: "Se vor spune din nou mult prea mult vorbe despre posibile idei privind raspunderea comuna si mult prea putine despre controale mai bune si masuri structurale", a insistat cancelarul german.

a a spus ca se asteapta la "discutii controversate" la Bruxelles si si-a reafirmat convingerea ca o competitivitate mai puternica este conditia prealabila pentru o crestere sustinuta. "Este imperios necesar sa nu promitem lucruri pe care nu le putem oferi", a spus Merkel in aplauze puternice.

Germania va sustine in continuare taxa asupra tranzactiilor financiare

Germania, a mai afirmat Merkel, va continua sa faca campanie pentru taxa asupra tranzactiilor financiare la nivel european, care a fost respinsa direct de Marea Britanie si a generat o disputa intre ea si premierul Cameron, atunci cand a fost propusa prima data la inceputul anului.

In pofida tuturor tensiunilor, spun diplomati ai UE, summitul nu-si poate permite sa esueze. Ei prezic ca reuniunea va incerca sa linisteasca pietele financiare prin aprobarea de principiu a uniunii bancare si a unui "pact privind locurile de munca si cresterea" in valoare de 130 miliarde de euro.

David Cameron intentioneaza sa adopte o abordare concilianta dupa ce solicitarile sale de protectie speciala pentru City au fost respinse la summitul UE din decembrie anul trecut, iar el a opus un veto fata de un nou "pact fiscal".

Cu toate acestea, vicepremierul Nick Clegg a declarat miercuri: "Riscul de discriminare (impotriva Regatului Unit) este real. Protectia monedei unice nu trebuie sa se traduca in protectionism in cadrul pietei unice".

#uniune bancara europeana, #euroobligatiuni emitere, #taxa tranzactii financiare UE, #summit ue , #UE