Tarile UE au aprobat reformarea legislatiei bancare

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 15:55
1809 citiri
Tarile UE au aprobat reformarea legislatiei bancare

Statele Uniunii Europene (UE) au aprobat o serie de noi reguli, ce vor obliga bancile sa retina 5% din produsele securitizate pe care le emit si le vand, in incercarea de a face pietele mai sigure pentru investitori, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Reforma reprezinta o incercare de a aplica lectiile invatate din criza financiara, determinand bancile sa pastreze suficient capital pentru a acoperi diferitele probleme ce pot aparea in bilanturi.

Reprezentantii statelor UE au aprobat reforma directivei cerintelor de capital, insa Parlamentul European, care urmeaza sa voteze saptamana viitoare, a solicitat ca bancile sa retina un procent mai mare din produsele securitizate.

Sunt asteptate noi negocieri intre cele doua parti, inainte de votul parlamentului. Produsele securitizate, precum activele mobiliare ipotecare, se afla in mijlocul actualei crize a creditelor.

In ciuda ratingurilor ridicate, acestea au devenit rapid imposibil de tranzactionat, in contextul in care creditele ipotecare ce stateau la baza lor nu au mai fost platite, ceea ce a provocat mari pierderi pentru banci si a dus la o serie de actiuni de salvare din partea statului.

Bancile au avertizat ca piata produselor securitizate este pe moarte si ca un obligatia de a pastra un procent ridicat din aceste produse ar impiedica revenirea pietei, totusi considera ca pot rezista cu un procent de 5%.

Reforma cerintelor de capital prevede si o limita pentru imprumuturile interbancare, pentru a preveni ca sistemul financiar sa fie afectat de creditele neperformante.

De asemenea, se vor stabili comisii de supraveghere pentru toate marile banci internationale, astfel incat toate autoritatile nationale de reglementare ce monitorizeaza operatiunile din Uniunea Europeana sa se intruneasca in mod regulat pentru a schimba informatii si pentru a depista problemele din timp.

Reforma este realizata pentru a intra in vigoare in 2010, insa este planificata o alta runda a reformei. 

 

#tari, # reformare, # legislatie bancara , #UE