Tarile UE nu se pun de acord privind Uniunea Bancara Europeana

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 10:03
1685 citiri
Tarile UE nu se pun de acord privind Uniunea Bancara Europeana

Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare propunerea de sporire a atributiilor Bancii Centrale Europene (BCE) in monitorizarea bancilor comerciale din zona euro, insa masura este departe de a se bucura de consens intre statele membre, comenteaza marti EUObserver.

Planul executivului comunitar de a oferi BCE puterea de a superviza toate bancile europene constituie primul pas spre o adevarata uniune bancara europeana. Executivul UE urmeaza sa dea publicitatii propunerile sale cu privire la supervizarea bancara in data de 12 septembrie.

Comisia inca spera ca pana saptamana viitoare sa ajunga la un compromis cu Germania, dupa ce ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble si-a exprimat, luni, opozitia fata de intentia CE. In discutie se afla circa 6.000 de banci comerciale, care ar urma sa fie direct supravegheate de catre BCE. In schimb, Berlinul doreste ca numai marile banci comerciale din Europa sa fie monitorizate direct, iar celelalte banci sa fie tratate diferit.

Una dintre principalele chestiuni ce fac obiectul divergentelor vizeaza frecventa cu care bancile vor fi controlate. ''Va da BCE dispozitii explicite sau doar va face sugestii?'' si ''Va putea BCE sa inchida o banca'' sunt alte intrebari asupra carora nu exista un punct de vedere unitar in randul statelor membre UE.

La insistenta Germaniei, propunerea CE va fi, foarte probabil, o formula ''diluata'' fata de planul initial al executivului comunitar, astfel incat va exista o autoritate europeana de supraveghere bancara, insa ultimul cuvant il vor avea autoritatile nationale de supraveghere in acest domeniu, adauga sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Bancara Europeana, #Comisia Europeana atributii BCE , #UE