Taxa pe tranzactii financiare poate genera venituri de 10 mld. euro pentru UE

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:46
1328 citiri
Taxa pe tranzactii financiare poate genera venituri de 10 mld. euro pentru UE

Taxa pe tranzactii financiare ar putea genera peste 10 miliarde de euro, a declarat, marti, ministrul pentru Afaceri Europene din Franta, Bernard Cazeneuve.

Pana in prezent, 11 state UE s-au angajat sa introduca o taxa pe tranzactii financiare insa "trebuie sa convenim nivelul si baza de taxare", a spus Cazeneuve.

Comisia Europeana vrea sa introduca o propunere pentru cooperare mai stransa la reuniunea din 13 noiembrie a ministrilor de Finante din UE si spera ca un acord sa fie incheiat pana la sfarsitul anului, scrie AFP, preluat de Mediafax.

"Daca taxa s-ar aplica in toate cele 27 de state, fondurile obtinute, pe baza planurilor Comisiei, s-ar situa la 57 de miliarde de euro", a spsus ministrul francez.

Propunerea executivului comunitar, initiata in septembrie anul trecut, vizeaza taxarea tututor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, companii de investitii, companii de asigurari, fonduri de hedging).

Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate cu 0,01%.

Taxa se va aplica daca cel putin una dintre institutiile financiare implicate are sediul in UE, chiar daca tranzactia se desfasoara in afara spatiului comunitar.

#taxa tranzactii financiare, #UE taxa tranzactii, #venituri taxa tranzactii financiare , #UE