Taxarea bancilor din UE ar putea aduce venituri de peste 50 mld euro

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 23:21
1188 citiri
Taxarea bancilor din UE ar putea aduce venituri de peste 50 mld euro

O taxa impusa bancilor la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru ca acestea sa suporte o parte din costurile crizei financiare, ar putea genera venituri substantiale, de peste 50 de miliarde de euro, si ar ameliora situatia sistemului, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).

Taxarea bancilor din UE "ar putea genera venituri substantiale, limitand, in acelasi timp, comportamentul inadecvat al institutiilor financiare", se arata in documentul publicat, marti, de CE.

Studiul analizeaza diferitele proiecte de taxe discutate in Europa, pentru ca bancile sa suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbarile climatice.

Ministrii de Finante din UE vor dezbate intr-o reuniune, la 16-17 aprilie, o pozitie comuna pe acest subiect, inainte de a participa la urmatorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto. Analiza UE include atat modele din Europa, cat si planurile SUA de a institui o taxa pentru banci.

Impozitul de 0,036%, aplicat in prezent in Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro in UE, in timp ce aplicarea ratei avuta in vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.

O alta varianta luata in calcul, perceperea unei taxe pe tranzactiile financiare, ar aduce incasari de 20 de miliarde de euro in Europa.

Una din consecintele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzactiilor bancare in alte regiuni, determinand o scadere substantiala a veniturilor centrelor financiare importante. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#taxare, #banci, #taxe, #ue, #venituri, #criza financiara , #UE