Traian Basescu, la summit-ul UE: Suntem afectati dramatic de lipsa de decizie europeana!

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 16:59
1610 citiri
Traian Basescu, la summit-ul UE: Suntem afectati dramatic de lipsa de decizie europeana!

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a adresat in Congresul Partidului Popular European, precizand faptul ca viata cetatenilor Romaniei este afectata in mod dramatic de ceea ce se intampla in zona euro.

"In Romania, 95% din piata bancara este reprezentata de banci din zona euro. In Romania, dobanzile au crescut la peste 8% acum din cauza lipsei de decizie in zona euro. Suntem dependenti in mare masura de pietele din zona euro din punct de vedere al exporturilor. Principalii nostri parteneri sunt Germania, Franta, Spania si Italia.

Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state. Vrem sa participam la summit pentru ca orice lipsa a deciziilor din zona euro afecteaza viata de zi cu zi a romanilor. Solutia pentru criza este sa ramanem uniti, cu toti cei 27 membri si nu cu o Uniune de 17 membri", a precizat presedintele.

In opinia acestuia, o Europa unita reprezinta o investitie pe termen lung, pentru binele comun. Traian Basescu a mai subliniat faptul ca Europa si o buna parte a lumii traverseaza o perioada plina de provocari: criza datoriilor, dificultati de incurajare a cresterii economice, gestionarea migratiei sau a problemelor demografice.

Potrivit acestuia, deciziile luate in aceste zile reprezinta o strategie nu doar de depasire a crizei, ci pentru asigurarea viitorului.

"Solidaritatea, in aceasta perioada, e adevarata sansa a competitivitatii si suveranitatii UE. Mai multa integrare, nu doar economica ci si politica, inseamna oportunitatea de a dezvolta politici si mecanisme prin care sa gstionam impreuna suveranitatea UE. Sustin ideea unei integrari pentru a garanta propesperitatea.

Criza pune in evidenta faptul ca drepturile trebuie intelese ca datorii fata de care trebuie sa raspundem prin coerenta politia si institutionala si leadership. Trebuie sa sustinem increderea cetatenilor in viabilitatea unei Europe integrate", a mai adaugat Traian Basescu.

#Traian Basescu summit UE, #declaratii traian basescu summit, #summit ue, #criza zona euro , #UE