Tratament de soc al economiei Frantei ingrijoreaza UE

Joi, 31 Mai 2007, ora 23:59
990 citiri

Comisia Europeana este ingrijorata ca planurile noului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, de a aplica "un tratament de soc" economiei lente a tarii sale ar putea submina promisiunile de austeritate bugetara pe care acesta le-a facut Bruxelleului, informeaza Reuters.

A doua economie a zonei euro s-a angajat, la sfarsitul lunii aprilie, sa isi echilibreze conturile pana in 2010, in concordanta cu cele ale altor state membre ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Sarkozy a spus de doua ori de la castigarea alegerilor in aceasta luna ca va echilibra conturile Frantei pana la sfarsitul mandatului, in 2010, in special prin accelerarea cresterii prin reduceri de taxe.

"Acelasi presedinte al republicii nu poate sa ceara, simultan, o guvernare economica mai buna in zona euro si sa ia masuri care sa ameninte conturile", a spus un comisar european, pentru Reuters, in conditii de anonimitate.

Sarkozy a criticat moneda euro, spunand ca este prea puternica si a cerut o implicare mai mare a liderilor nationali in economia zonei euro.

Comisia, care este responsabila de supravegherea conturilor publice ale UE, a spus, in cursul acestui an, ca planul anterior al Frantei, de a reduce deficitul bugetar, este plauzibil si a cerut Parisului sa depuna mai mult efort in 2007 pentru a-si controla cheltuielile.

Franta a fost in afara regulilor bugetare UE, potrivit carora deficitul nu poate depasi 3% din Produsul Intern Brut, in fiecare an intre 2002 si anul trecut.

Comisia se asteapta ca deficitul de va micsora pana la 2,4% in acest an, de la 2,5% in 2006 iar UE a oprit masurile disciplinare impotriva Parisului in acest an.

Cu toate acestea, deficitul Frantei din acest an este inca peste media estimata pentru toate statele UE, de 1% si, alaturi de cel al Greciei, este al doilea dupa deficitul Portugaliei, cel mai mare din UE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)