Tratatul care stabileste crearea Mecanismului European de Stabilitate a fost semnat oficial

Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:09
1283 citiri
Tratatul care stabileste crearea Mecanismului European de Stabilitate a fost semnat oficial

Tratatul care stabileste un zid de protectie permanent pentru zona euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), a fost semnal oficial joi, a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, intr-un comunicat, informeaza AFP.

Statele din zona euro au cazut de acord asupra textului la summitul european de la 30 ianuarie.

"Salut semnarea, astazi, a tratatului" de creare a MES, a scris Van Rompuy, subliniind ca 'acest mecanism permanent anticriza va contribui la imbunatatirea increderii si la asigurarea solidaritatii si a stabilitatii financiare ale zonei euro.

"Obiectivul este ca (MES) sa intre in vigoare in iulie 2012, cu un an mai devreme decat era prevazut initial", reaminteste Van Rompuy.

Aceste mecanism, care "creeaza un zid de protectie permanent, cu un larg evantai de unelte si o baza financiara solida", va fi "o institutie financiara internationala al carei sediu va fi la Luxemburg", cu o capacitate initiala de imprumut de maximum 500 de miliarde de euro, se mai arata in comunicat.

MES va functiona pana in vara lui 2013 in paralel cu predecesorul sau, Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF). In virtutea regulilor actuale, anvelopa cumulata a celor doua fonduri nu trebuie sa depaseasca 500 de miliarde de euro, insa acest subiect va fi din nou dezbatut la summitul european de la 1 si 2 martie.

#Mecanism European Stabilitate, #semnare tratat mecanism stabilitate, #Herman Rompuy salvare UE , #UE