Trezoreria unica, finalul zonei euro

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:05
1349 citiri
Trezoreria unica, finalul zonei euro

Tarile din zona euro nu vor mai fi interesate sa mentina moneda unica in cazul unei reforme fiscale dupa modelul german, este de parere managerul Goldman Sachs.

Portugalia, Italia, Finlanda si Grecia ar prefera sa iasa din zona euro decat sa opereze sub o singura trezorerie. Banca Centrala ar trebui sa arate mai multa determinare pentru a linisti investitorii nesiguri, considera presedintele Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill, citat de Reuters.

Germanii isi doresc din ce in ce mai mult o politica fiscala comuna care sa permita o mai buna supraveghere, concretizata intr-un singur minister de finante pentru zona euro.

De asemenea, doar tari precum Germania, Franta si tarile Benelux sunt compatibile pentru o uniune monetara, deoarece ratele de schimb erau foarte apropiate. Insa este de discutabila o astfel de uniune pentru alte tari din zona euro.

Pentru tari ca Finlanda sau Irlanda, tari care se invecineaza cu state din afara zonei euro, Marea Britanie si Suedia, ar putea opta sa renunte la euro. Aceasta miscare putea intari moneda unica.

Italia ar putea fi urmatoarea piesa de domino care ar putea cadea in zona euro, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat italiene au atins recordul maxim din ultimii 10 ani, la niveluri considerate insustenabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro moneda unica, #reforme fiscale zona euro Germania , #UE