Turcia forteaza mana UE: Eliminati vizele pana in octombrie sau renuntam la acordul pentru refugiati

Marti, 16 August 2016, ora 11:27
5607 citiri
Turcia forteaza mana UE: Eliminati vizele pana in octombrie sau renuntam la acordul pentru refugiati
Foto: E Spaces

Guvernul Turciei da un ultimatum Bruxellesului fixand ca data limita luna octombrie pentru liberalizarea vizelor de calatorie pentru cetatenii turci, in caz contrar Ankara amenintand cu denuntarea acordului privind limitarea accesului refugiatilor in interiorul UE.

Declaratiile au fost facute de ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu intr-un interviu acordat cotidianului german Bild. "Nu vreau sa vorbesc despre cel mai rau scenariu. Negocierile cu UE continua, dar a devenit clar ca ori vom aplica toate tratatele in acelasi timp, ori le vom suspenda pe toate", a explicat oficialul turc, citat de IB Times.

Discutiile in interiorul UE privind liberalizarea regimului de vize de calatorie pentru cetatenii turci sunt in intarziere din cauza nemultumirii exprimate de mai multe state cu privire la legislatia antiterorista promulgata recent de Ankara si la modul in care guvernul a reprimat lovitura de stat de luna trecuta.

Austria a fost primul stat european care a pus sub semnul intrebarii necesitatea acordarii unor avantaje politice Turciei, in contextul in care Ankara pare sa bata pasul pe loc in reformarea democratica a sistemului de guvernamant.

Ingrijorari privind negocierile UE-Turcia au fost sesizate si in randul altor guverne europene, Germania si Franta contestand, de asemenea, modul in care Ankara a decis sa reprime miscarea pucista din tara si stilul dur de a raspunde amenintarilor teroriste.

In acelasi timp, Turcia mizeaza pe controlul detinut in acest moment asupra a 3 milioane de refugiati din Siria si Irak, blocati din drumul lor spre Vestul Europei in taberele de pe teritoriul tarii.

Influenta Turciei in securizarea granitelor comune cu UE poate influenta in mod decisivsoarta blocului comunitar, putand diminua sau agrava criza refugiatilor din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vize Turcia UE, #criza refugiatilor UE, #granite externe Uniunea Europeana, #negocieri Turcia UE , #UE