Turcia mareste miza: Refugiatii, folositi pentru a negocia privilegii in relatia cu Occidentul

Marti, 08 Martie 2016, ora 17:50
3454 citiri
Turcia mareste miza: Refugiatii, folositi pentru a negocia privilegii in relatia cu Occidentul
Foto: Flickr/DFID- UK Department for International Development

Summit-ul turco-european de la inceputul acestei saptamani a scos la iveala faptul ca Ankara stie sa foloseasca criza refugiatilor ca pe un avantaj in negocierile pe care le poarta cu partenerii europeni.

Prezent la Bruxelles, premierul turc Ahmet Davutoglu a prezentat un nou set de propuneri menite a limita accesul refugiatilor din Siria in interiorul Europei, in schimbul unor avantaje mult mai favorabile Turciei in relatia cu UE, mentioneaza IB Times.

Mana forte

Davutoglu a inaintat liderilor europeni un set de conditii mult mai ferme trasate de Ankara in negocierile privind limitarea exodului sirian catre Europa.

Turcii mai vor cateva miliarde de euro pentru intretinerea refugiatii preluati, liberalizarea regimului de vize UE pentru cetatenii turci, dar si accelerarea procesului de integrare a tarii in Uniunea Europeana.

Premierul turc a incercat sa negocieze si preluarea de catre statele europene a unui refugiat din Turcia pentru fiecare refugiat pe care Ankara aproba sa il readuca din Grecia.

In plus, liderii de la Ankara spera ca jocul lor politic in regiunile invecinate din Siria si Irak sa nu fie perturbat de interventia statelor din coalitia europeana.

In acest moment, Turcia a inchis granita cu Siria lasand in zona de frontiera zeci de mii de refugiati, in ciuda apelurilor facute de ONU si UE pentru a permite intrarea lor in tara.

Creste pretul

O explicatie pentru blocada de la frontiera turco-siriana ar putea sta in cheltuielile pe care Ankara spune ca le-a suportat in ultimii 5 ani cu intretinerea refugiatilor.

La inceputul acestei saptamani, presedintele Recep Erdogan a afirmat ca nivelul costurilor generate de primirea celor aproximativ 2 milioane de refugiati in tara s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari, din care UE s-a angajat sa ramburseze doar 3,3 miliarde si acestia platiti cu intarziere.

Desi intre Ankara si Bruxelles nu s-a semnat niciun acord care sa oficializeze lista cerintelor exprimate de liderii turci, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca va incerca sa rezolve aceste chestiuni pana la urmatoarea intalnire cu Davutoglu, din 17-18 martie.

Compromisul s-ar putea dovedi oricum costisitor pentru Europa, cred unii analisti, care considera ca Ankara are o agenda de obiective politice clare in regiunea Orientului Mijlociu.

Pentru inceput, la fel ca si alte state din Coalitia Internationala anti-ISIL, turcii lupta impotriva amenintarii teroriste reprezentate de Statul Islamic.

In acelasi timp insa, poarta un razboi si cu YPG, miscarea rebelilor kurzi din Siria, considerata de expertii militari din Occident drept cel mai important aliat in lupta cu ISIL.

O intelegere pe tema crizei refugiatilor ar putea obliga Bruxellesul sa intoarca privirea in alta parte atunci cand Ankara ordona bombardarea taberelor YPG de pe teritoriul Siriei.

"Turcia va creste pretul pe care Europa trebuie sa il plateasca. Si va fi la un asemenea nivel incat Europa nu va mai putea sa se opuna obiectivelor politice ale Turciei in regiune, inclusiv modului in care va trata problema siriana si pe cea a kurzilor", crede Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru Politici Economice Internationale.

#criza refugiati, #interese politice Orientul Mijlociu, #negocieri Ankara Bruxelles , #UE