Turcia vrea sa profite imediat de relatia cu Europa. A reluat discutiile pentru aderarea la UE

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 11:03
2060 citiri
Turcia vrea sa profite imediat de relatia cu Europa. A reluat discutiile pentru aderarea la UE
Foto: Wikimedia

Turcia vrea sa profite cat mai repede de avantajele aduse de acordul incheiat cu UE pentru gestionarea crizei refugiatilor si a reluat deja discutiile pe unele capitole care vizeaza integrarea tarii in blocul comunitar.

Oficialii turci si cei europeni au demarat luni o serie de discutii privind alinierea legislatiei economice si monetare a Turciei la normele europene, un pas menit sa usureze adoptarea monedei euro in cat mai scurt timp de la integrarea tarii in UE, relateaza Bloomberg.

Pentru moment, liderii politici din Europa au inchis ochii in fata problemelor legate de incalcarea libertatilor civile in Turcia, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca integrarea tarii in Uniune se va petrece prea curand.

Turcia a depus cererea de aderare in urma cu 10 ani, iar in aceasta perioada nu a reusit sa bifeze prea multe conditii impuse de respectarea normele europene.

De altfel, unii analisti sustin ca ritmul in care Ankara implementeaza reformele necesare aderarii Turciei ar face posibila integrarea tarii in UE abia peste 350 de ani.

Acum insa, liderii de la Ankara cred ca este momentul sa forteze usa integrarii in Europa. "Procesul de aderare este foarte viu. Suntem decisi sa facem tot ce ni se cere pentru a deveni un stat membru al Uniunii", a declarat vicepremierul Mehmet Simsek.

Liderii UE au redeschis subiectul aderarii Turciei, blocat de doi ani, in cadrul discutiilor privind gestionarea crizei refuguiatilor din Orientul Mijlociu, in care Ankara s-a angajat sa asigure o mai buna paza a granitelor comune cu Uniunea Europeana.

In acelasi timp, tarile membre s-au angajat sa liberalizeze regimul vizelor de calatorie pentru cetatenii turci, sa reia discutiile privind aderarea tarii la UE si sa asigure un ajutor financiar de 3 miliarde de euro pentru urmatorii 2 ani.

Comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere Johannes Hahn a specificat ca noile discutii privind integrarea Turciei in blocul comunitar nu vor opri criticile in privinta modului opresiv in care presedintele Erdogan isi trateaza oponentii politici.

Referindu-se la problemele legate de independenta justitiei si a presei, Hahn a specificat ca "Turcia are de depasit o multime de deficiente" pentru a grabi procesul de aderare.

In primavara acestui an, Hahn declara ca Uniunea nu preconizeaza o eventuala extindere a granitelor comunitare in urmatorul deceniu.

#aderare Turcia UE, #extindere ue, #discutii Turcia Bruxelles, #criza refugiatilor Europa , #UE