Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Turcii vor sa intre in Europa pe usa din dos. Uniunea se opune: Criteriile raman neschimbate!

Turcii vor sa intre in Europa pe usa din dos. Uniunea se opune: Criteriile raman neschimbate!


Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.

In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.

Pretentii ridicate

Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.

Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.

In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.

In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.

Replica dura

"Ca parte a intelegerii, noi lucram deja in vederea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii turci. Turcia, in schimb, trebuie sa indeplineasca toate conditiile ramase.

Liberalizarea vizelor tine de indeplinirea unor criterii. Nu suntem de acord sa stergem cu buretele aceste criterii in cazul Turciei", a replicat presedintele CE, Jean Claude Junker.

Chestiunea favorurilor acordate Turciei de liderii de la Bruxelles este una spinoasa in interiorul Uniunii, mai ales in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize.

Turcia este o tara cu 75 de milioane de locuitori, fapt care ii face pe unii politicieni din statele membre UE sa se teama de un nou val migrationist islamic, dupa ce continentul se confrunta oricum cu cea mai mare criza a refugiatilor din ultimii 70 de ani.

Peste 1,1 milioane de persoane din Orientul Mijlociu au intrat ilegal pe teritoriul european in ultimul an, folosind in special ruta de pe Mareea Egee, care duce de pe tarmul turc direct in insulele grecesti.

Numarul intrarilor ilegale raportate de autoritatile elene s-a redus simtitor dupa semnarea acordului incheiat intre Bruxelles si Ankara, fapt care le ofera un avantaj consistent oficialilor turci fata de parteneri de negocieri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2938 ori