Turismul, printre cele mai afectate sectoare, in cazul destramarii zonei euro

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 21:27
1260 citiri
Turismul, printre cele mai afectate sectoare, in cazul destramarii zonei euro

Un colaps al zonei euro ar avea un efect devastator asupra companiilor aeriene si hotelurilor din Europa, in conditiile in care consumatorii si companiile si-ar reduce bugetele pentru calatorii, iar preturile s-ar prabusi, potrivit Euromonitor International.

In cel mai grav scenariu, cel al unei dezmembrari dezordonate a zonei euro, Euromonitor estimeaza ca numarul turistilor care ar ajunge in tarile din zona euro ar urma sa scada cu 11% iar cheltuielile turistilor ar scadea si mai mult, cu 17,3%, pe masura ce scaderea cererii va afecta preturile.

Conform unui scenariu usor mai optimist, potrivit caruia zona euro ar ramane intacta dupa o iesire a Greciei, numarul turistilor care ar ajunge in zona euro ar urma sa inregistreze o scadere de 2,8%.

Euromonitor International adauga ca daca niciunul din cele doua scenarii de mai sus nu se va materializa, este posibil ca numarul turistilor care vor sosi in zona euro in acest an sa inregistreze un declin de 0,7%.

"Impactul macroeconomic al unei dezintegrari a zonei euro ar fi catastrofic", sustine Euromonitor. Potrivit firmei de cercetare, in cazul unui colaps total al zonei euro, veniturile hotelurilor ar scadea cu 15% iar chletuielile pentru calatoriile cu avionul ar urma sa scada cu aproape 20%, pe masura ce companiile si-ar reduce bugetele pentru calatorii iar turistii ar renunta la calatoriile programate.

In Grecia, tara pentru care sectorul turistic asigura o cincime din economie, vor avea loc duminica alegeri parlamentare, iar multi analisti se tem ca daca partidele extremiste vor castiga, tara va fi fortata sa paraseasca zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turism destramare zona euro, #turism criza Grecia, #turism zona euro , #UE