Ucraina a confirmat acordul de imprumut convenit cu UE, de 610 milioane de euro

Marti, 04 Martie 2014, ora 13:39
1339 citiri
Ucraina a confirmat acordul de imprumut convenit cu UE, de 610 milioane de euro

Parlamentul Ucrainei (Rada Suprema) a ratificat marti un acord pentru a primi un imprumut in valoare de 610 milioane de euro de la Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Creditul a fost convenit in 2013 de catre precedentul guvern de la Kiev, dar nu a fost ratificat niciodata de fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Cu votul a 280 de deputati din cei 349 prezenti in sala de sedinte, Rada Suprema a aprobat legea pentru ratificarea memorandumului de intelegere dintre Ucraina ca debitor si Uniunea Europeana in calitate de creditor pentru oferirea de asistenta financiara in valoare de pana la 610 milioane de euro.

Asistenta financiara ar urma sa fie furnizata in patru transe de 100, 10, 250 si respectiv 250 milioane de euro. Cea de a doua si a treia transa pot fi transferate simultan. Intre furnizarea primei, a doua si a treia respectiv celei de a patra transe trebuie sa treaca cel putin trei luni. Perioada de rambursare a creditului nu poate fi mai mare de 15 ani.

Acest imprumut este o veritabila gura de oxigen pentru Ucraina, tara care se confrunta cu o scadere abrupta a rezervelor sale valutare si un declin al monedei nationale pe fondul tensiunilor politice.

De asemenea, o echipa de experti de la Fondul Monetar International va incepe marti o vizita de lucru in Ucraina pentru a evalua situatia economica si a demara negocierile pentru un nou program de asistenta financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord imprumut UE, #impumut Ucraina, #situatie economica Ucraina , #UE