Ucraina avertizeaza: Rusia va diviza UE cum a facut cu noi!

Vineri, 20 Martie 2015, ora 09:59
3894 citiri
Ucraina avertizeaza: Rusia va diviza UE cum a facut cu noi!
Foto: BBC

Seful guvernului de la Kiev ii avertizeaza pe liderii europeni ca sunt in pericolul de a experimenta aceeasi politica de dezbinare si cucerire a Rusiei precum cea pusa in practica in regiunile separatiste ale Ucrainei.

Prezent la summitul sefilor de stat din Europa de la Bruxelles, premierul Arseniy Yatseniuk crede ca reprezentantii Kremlinului fac acelasi joc in blocul european prin starnirea discutiilor privind necesitatea sanctiunilor economice aplicate Rusiei, dezvaluie un articol din Financial Times.

Scenariul ucrainean, repetat la scara larga

"Rusia recurge constant la provocari pentru UE si NATO, incepand cu submarinele nucleare si bombardierele care violeaza spatiul aerian al statelor membre NATO.

Insa, Kremlinul incerca sa creeze si turbulente politice in Uniunea Europeana prin sprijinirea gruparilor extremiste de pe continent.

Este exact ceea ce a facut si in Ucraina", avertizeaza premierul ucrainean.

Vizita lui Iatseniuk la Bruxelles vine cu ocazia discutiilor din cadrul summitului European privind reinnoirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk si un grup de adepti ai masurilor drastice initiate impotriva Moscovei au incercat sa creasca nivelul sanctiunilor economice impuse Rusiei, dar demersul lor s-a lovit de opozitia reprezentantilor Italiei, Frantei si Spaniei.

In cele din urma, o formula destul de ambigua privind mentinerea sanctiunilor economice a fost adoptata.

In ultimele opt luni, liderii ucrainieni au apelat la vizite constante la Bruxelles pentru a-si pleda cazul in fata oficialilor europeni.

Acordul de la Minsk, o capcana

Presedintele Petro Porosenko a bifat deja trei prezente la summit-urile europene, iar prim ministrul Ucrainei a recunoscut ca prezenta sa in capitala europeana este impusa de pericolul ca unii lideri europeni sa trateze acordul de incetare a focului de la Minsk ca o scuza pentru ridicarea sanctiunilor impuse Moscovei.

"Este limpede ca lumina zilei ca Rusia doreste sa foloseasca acest acord ca pe o scuza pentru eliminarea sanctiunilor economice, urmand ca apoi sa revina la aceleasi metode", sustine Arseni Iatseniuk.

"Unele state europene se indoiesc de necesitatea mentinerii sanctiunilor sau de cea a cresterii nivelului lor. Putin va miza cu siguranta pe acest lucru pentru a sparge unitatea blocului european", a precizat seful guvernului de la Kiev.

O noua cerere de armament

Oficialul ucrainean a reluat si discutiile privind furnizarea de armament defensiv pentru armata ucraineana.

Pana acum, Statele Unite au luat in considerare acest aspect, administratia de la Washington fiind sustinuta in acest demers si de tari europene precum Polonia si Lituania, dar Germania se opune categoric livrarii de echipament militar trupelor ucrainene.

"Pentru a sustine eforturile noastre diplomatice, avem nevoie de o armata bine echipata in scop defensiv. Acest lucru ar intari pozitia noastra comuna", argumenteaza Iatseniuk.

Reforme rapide

Oficialii de la Bruxelles s-au ferit pana acum sa puna problema pe tapet, dar au asigurat sprijinul financiar pentru obtinerea unui imprumut de 17,5 miliarde de dolari de la FMI si au completat suma cu 3,5 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene.

Sustinerea financiara este pusa la indoiala de catre ministrii de finante din cadrul UE, care cer Kievului un ritm mai rapid de implementare a masurilor economice.

"Am marsat foarte mult pe reforma sistemului energetic, unde am facut inregistrat chiar o victorie a actualului regim.

De acum s-a terminat cu vampirii interpusi intre populatie si companiile de gaze si petrol ale Ucrainei", a precizat prim-ministrul ucrainean.

Tensiune in crestere

Reprezentantul Ucrainei s-a angajat din nou sa respecte conditiile stabilite in cadrul acordului de incetare a focului de la Minsk, amintind ca Parlamentul de la Kiev a acordat o autonomie limitata regiunilor separatiste din estul tarii.

Cu toate acestea, conditia de baza impusa de parlamemtarii ucrainieni este ca guvernul de la Kiev sa organizeze alegeri libere in cadrul celor doua regiuni din zona de conflict, o conditie neinclusa in acordul incheiat luna trecuta.

Masura a starnit deja comentarii din partea ministrului de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, care a acuzat regimul de la Kiev ca deviaza de la conditiile stabilite in cadrul negocierilor de la Minsk.

In acelasi timp, rebelii prorusi, care controleaza regiunile Lugansk si Donetk, au amenintat cu reluarea ostilitatilor.

Iatseniuk insista insa ca alegerile sunt un punct esential pentru rezolvarea tensiunilor din cele doua zone de conflict din estul Ucrainei.

"Nu toata lumea este fericita cu solutia de la Minsk, iar eu si presdintele Porosenko am platit deja un pret politic major. Dar aceasta este calea care trebuie urmata.

Alegerile locale sunt un punct esential al acordului de la Minsk. Suntem gata sa organizam alegeri in aceste regiuni si vom avea grija sa fie corecte", a spus acesta.

Cat despre zvonurile privind tensiunile politice intre guvern si presedintie sau despre optiunile diferite in tratarea relatilor cu Moscova, Iatseniuk spune ca acestea sunt doar prostii propagandistice lansate de Kremlin.

"Nu este vorba de o strategie politistul bun si politistul rau in relatia cu Moscova. In conditiile de acum si eu si presedintele Porosenko suntem doi politisti rai", a punctat premierul ucrainean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#pericol UE Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #criza Ucraina Rusia, #pericol divizare UE , #UE