UE a iesit din recesiune

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 13:44
1138 citiri
UE a iesit din recesiune

Uniunea Europeana (UE) a iesit din recesiune tehnica in trimestrul al treilea, cu o crestere economica de 0,2% fata de perioada aprilie-iunie, potrivit primelor estimari ale Eurostat, prezentate vineri. 

Produsul Intern Brut al zonei euro s-a majorat in trimestrul al treilea cu 0,4%, indicand ca iesirea UE din recesiune a fost determinata in primul rand de statele mai bogate din Vest, relateaza Mediafax.

Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica fata de trimestrul respectiv anterior.

Economia UE a scazut cu 4,3% in perioada iunie-septembrie fata de acelasi interval din 2008, iar cea a zonei euro cu 4,1%, se arata in raportul Eurostat.

Dintre cele 17 state membre care au raportat deja catre Eurostat datele privind PIB pe trimestrul al treilea, sapte (inclusiv Romania) au inregistrat contractie economica, iar zece au raportat crestere fata de trimestrul al doilea.

In ceea ce priveste evolutiile anuale, toate cele 17 tari au inregistrat scaderi ale PIB.

Romania a avut a patra contractie a PIB in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 7,1%, cele mai severe scaderi fiind inregistrate de Estonia (-15,3%), Lituania (-14,3%) si Ungaria (-8%).

Cele mai reduse scaderi anuale au fost raportate de Grecia (-1,6%), Franta si Portugalia (-2,4%).

Economia romaneasca se plaseaza pe locul al patrulea intre cele 17 state membre si in ceea ce priveste contractia trimestriala a economiei, de 0,7%, comparativ cu -2,8% in Estonia, -1,8% in Ungaria, respectiv -1,4% in Cipru.

Lituania a avut cea mai accentuata crestere trimestriala a PIB din UE, de 6%, urmata la mare distanta de Slovacia (1,6%). 

Tehnica specială de toaletare a arborilor folosită pentru prima dată în Sibiu. Coroana copacilor va avea o formă dreptunghiulară FOTO
Tehnica specială de toaletare a arborilor folosită pentru prima dată în Sibiu. Coroana copacilor va avea o formă dreptunghiulară FOTO
Primăria Sibiu foloseşte în premieră o tehnică specială de toaletare a arborilor, coroana acestora urmând să aibă o anumită formă dreptunghiulară. ”Tehnică de toaletare a...
#crestere, #economica, #recesiune, #tehnica, #ue , #UE