UE ar putea introduce vize pentru SUA

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 09:00
2432 citiri
UE ar putea introduce vize pentru SUA

Uniunea Europeana va putea sa restabileasca provizoriu obligativitatea vizelor pentru Serbia si alte patru tari din Balcani, pentru a reduce astfel numarul cererilor nejustificate de azil ale cetatenilor din aceste state, iar masura ar putea fi aplicata si impotriva SUA.

Cetatenilor SUA le-ar putea fi aplicata masura intrucat Washingtonul mentine vizele obligatorii pentru romani si pentru cetatenii din alte trei tari ale UE, au declarat miercuri pentru AFP mai multe surse diplomatice.

Presedintia cipriota a Consiliului UE a anuntat ca s-a ajuns la un acord intre statele membre si Parlamentul European pentru o dispozitie legala care va contine o clauza de salvgardare ce va permite introducerea temporara a vizelor in cazul unor abuzuri. Aceasta dispozitie ar putea sa intre in vigoare la inceputul anului 2013, a precizat o sursa diplomatica, adaugand ca ea vizeaza in mod special tarile din Balcani dar va avea o acoperire mai generala si va putea astfel sa fie aplicata in cazul oricarei tari ce beneficiaza de o scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetatenii lor.

Parlamentul European a obtinut concesia ca Uniunea Europeana sa poata suspenda scutirea de vize de care beneficiaza un stat daca acesta impune obligativitatea vizelor pentru cetatenii unuia sau mai multor state din UE. Acest punct are in vedere SUA, care continua sa mentina vizele obligatorii pentru cetatenii romani si pentru cei din alte trei state UE, respectiv Bulgaria, Grecia si Polonia.

Sase state din UE - Germania, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg si Olanda - au cerut sa se instituie posibilitatea reintroducerii obligativitatii pentru Serbia, Muntenegru, Bosnia, Albania si Macedonia, protestand in acest fel impotriva cresterii constante a cererilor de azil nefondate venite din partea unor cetateni ai acestor tari, care sunt scutiti din anul 2010 de obligatia de a primi viza pentru calatoriile in interiorul UE.

"Cele mai multe dintre cererile de azil prezentate sunt nefondate si ele ne aduc prejudicii, intrucat ele suprasolicita serviciile insarcinate cu examinarea lor in statele care primesc aceste solicitari", precizeaza Comisia Europeana.

Dar punerea in aplicare a acordului va urma o procedura complexa. Abuzul de la originea cererii va trebui constatat de Comisia Europeana, care va propune ulterior suspendarea timp de sase luni a scutirii de la obligativitatea vizelor in cazul statului respectiv, iar in final decizia trebuie aprobata de guverne prin majoritate calificata.

In plus, "aplicarea dispozitiei nu va fi imediata, fiind prevazute mai multe masuri pentru a permite gasirea unei solutii amiabile", inainte de a se recurge efectiv la ea, explica un diplomat.

#SUA vize UE, #viza SUA cetateni romani, #viza UE cetateni americani , #UE