UE ar putea obliga bancile sa accepte un control salarial

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 22:50
1270 citiri
UE ar putea obliga bancile sa accepte un control salarial

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au adoptat, marti, un acord privind consolidarea capitalului si aplicarea de politici de salarizare a bancherilor care sa previna operatiunile riscante, tranzactii ce au dus anterior la adancirea crizei globale, potrivit unui proiect de directiva.

Astfel, proiectul de directiva impune, asemenea masurilor stipulate de Comitetul de Supraveghere a Bancilor de la Basel, majorarea substantiala a capitalului propriu, se arata intr-un comunicat al Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare.

De asemenea, proiectul introduce o reglementare prin care politicile privind salarizarea in institutiile financiare sa faca obiectul unei supravegheri externe. In prezent, nu exista asemenea cerinte, astfel ca autoritatile de supraveghere nu s-au concentrat asupra implicatiilor avute de politicile salariale.

In text se impune obligatia institutiei de credit si a firmei de investitii sa aiba politici salariale si practici care sa promoveze un management eficient si real al riscului.

In plus, proiectul cere controlul politicilor salariale, pentru ca autoritatile de supraveghere sa poata cere bancilor sa ia masuri pentru rectificarea oricarei probleme, in caz contrar acestea putand impune sanctiuni, inclusiv amenzi, asupra celor care se opun conformarii.

Proiectul urmeaza sa fie transmis Parlamentului European.

Masura face parte dintre eforturile mai ample ale G20 privind obligarea bancilor sa consolideze capitalul si lichiditatile, astfel incat sa fie redusa necesitatea salvarii institutiilor financiare de catre stat, in cazul aparitiei unor asemenea probleme. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #banci, #control salarial , #UE