UE critica lipsa de cooperare a unora dintre statele membre in gestionarea fondurilor structurale

Marti, 12 Februarie 2008, ora 15:43
990 citiri
UE critica lipsa de cooperare a unora dintre statele membre in gestionarea fondurilor structurale

Comisarul european pentru lupta impotriva fraudei, Siim Kallas, a criticat marti lipsa de cooperare a unora dintre statele membre, printre care Franta, in gestionarea fondurilor structurale comunitare, relateaza AFP.

"Sunt ingrijorat ca unele state membre, printre care poate viitoarea presedintie a UE, nu-si respecta angajamentul" de a furniza Bruxelles-ului rezumatele anuale ale auditelor efectuate pe sumele alocate cu titlu de fonduri structurale, adica a ajutoarelor regionale si speciale", a declarat el la o reuniune a ministrilor de finante din UE.

Statele membre mai au la dispozitie trei zile - pana la 15 februarie - pentru a prezenta aceste documente Comisiei Europene, pentru a obtine de la Bruxelles rambursarea sumelor promise. Pentru a protesta fata de aceasta situatie, "unele state membre nu vor furniza cotele pentru bugetul pe 2006", a subliniat Kallas.

Ministrul olandez de finante, Wouter Bos, a anuntat public refuzul si s-a declarat convins ca Parlamentul European nu va accepta acest buget. "Creed ca nu trebuie sa ne asteptam la o dezbatere facila in Parlament", a confirmat Kallas. Alesii europeni trebuie sa se pronunte in aprilie.

Cauza blocajului este "pozitia Curtii de Conturi europene, care a estimat ca cel putin 12% din sumele cu titlu de fonduri structurale din 2006 nu ar trebui rambursdate statelor membre", a explicat Kallas.

"Prea multe greseli au fost evidentiate de Curte in cazul acestor plati si administratiile dumneavoastra nu au facut ceea ce era necesar pentru acoperirea sumelor acordate necuvenit si nu au dat CE decat informatii limitate sau pe care nu te poti baza pe tema eforturilor depuse in vederea remedierii situatiei", le-a spus Kallas ministrilor.

Platile cu titlu de fonduri structurale s-au ridicat la 34 milioane de euro in 2006 si la 41 milioane in 2007, a declarat comisarul pentru politici regionale, Danuta Hubner.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.