UE, de acord cu masurile din Portugalia si pregatita sa acorede ajutor Spaniei

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:08
1192 citiri
UE, de acord cu masurile din Portugalia si pregatita sa acorede ajutor Spaniei

Portugalia a prezentat Comisiei Europene masuri alternative de austeritate, pe care Bruxelles le considera suficient de bune pentru a inlocui majorarea contributiilor sociale la care s-a renuntat din cauza protestelor in masa, a declarat luni presedintele CE Jose Manuel Barroso.

Masurile, pe care guvernul nu le-a anuntat inca, sunt necesare pentru ca Portugalia sa-si indeplineasca obiectivele fiscale in cadrul planului de ajutor de 78 de miliarde de euro convenit cu UE si FMI.

Guvernul a precizat ca va compensa renuntarea la majorarea contributiilor sociale in principal prin cresterea taxelor pe venit, capital si active, insa nu a oferit detalii si nici nu a mentionat cand o va face.

Executivul trebuie sa adopte proiectul de buget pentru 2013 pana la 15 octombrie.

"Comisia si-a dat deja acceptul pentru masurile alternative prezentate de guvern", a spus Barroso, intr-o declaratie transmisa de televiziune portugheza.

El a precizat ca se asteapta ca guvernele din zona euro sa aprobe deblocarea urmatoarei transe de imprumut pentru Portugalia la reuniunea lor de la 8 octombrie si si-a exprimat speranta "ca (decizia) nu va fi blocata de schimbari la vreuna din masurile prezentate de guvern".

Guvernul portughez a anuntat la 7 septembrie ca intentioneaza sa majoreze in 2013 contributiile sociale pentru angajati la 18% de la 11%, reducand in acelasi timp impozitul pentru companii la 18% de la 23,75% pentru a promova crearea de locuri de munca.

Executivul a fost insa nevoit sa renunte la propunere in urma unor proteste masive pe strazi si a criticilor din partea antreprenorilor, politicienilor si sindicatelor. Protestele au continuat chiar si dupa ce guvernul a renuntat la plan, ceea ce arata ca va fi dificila orice noua majorare a contributiilor.

UE pregatita sa acorde ajutor Spaniei

Comisia Europeana este pregatita pentru cazul in care Spania, supusa unei puternice presiuni din partea pietelor, va solicita ajutor, a anuntat luni la Madrid comisarul european pentru afacerile economice Olli Rehn, citat de agentiile internationale de presa.

Rehn, care a discutat cu seful guvernului spaniol Mariano Rajoy si cu guvernatorul Bancii Spaniei Luis Linde, a negat totusi ca o astfel de solicitare ar fi fost facuta.

Spania, a patra economie din zona euro, se afla actualmente sub presiunea pietelor si a unei parti a partenerilor sai europeni pentru a face apel la salvarea sa financiara, dupa un prim ajutor pentru bancile sale acordat in iunie. Insa guvernul sustine ca nu a ajuns inca la o decizie in acest sens, temandu-se de conditiile stricte ce ar urma sa ii fie impuse in schimb.

"Nu exista o solicitare din partea Spaniei", a asigurat comisarul european. "Avem instrumentele necesare la dispozitia noastra in cazul in care ar exista o solicitare din partea oricarei tari din zona euro", a adaugat el, cu trimitere la fondul european de salvare si la Banca Centrala Europeana.

"Conditionalitatea este bine cunoscuta" in ceea ce priveste un eventual ajutor, a subliniat Rehn, cu ocazia unei conferinte de presa comune alaturi de ministrul economiei Luis de Guindos.

Pe de alta parte, comisarul a explicat ca are "o incredere deplina in determinarea guvernului spaniol de a lua masurile necesare pentru restabilirea economiei spaniole", cazuta in recesiune si lovita de o rata de somaj record (24,63%).

#masuri austeritate Portugalia, #ajutor financiar Spania , #UE