UE: Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen, amanata pana in septembrie

Joi, 01 Martie 2012, ora 23:15
1608 citiri
UE: Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen, amanata pana in septembrie

Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.

Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.

De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.

Cele doua state se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi din cauza opozitiei manifestata de Olanda care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei.

Insa ele sperau sa obtina cel putin o garantie a aprobarii aderarii la Schegen in aceasta vara. In cele din urma decizia a fost amanata pentru luna septembrie.

Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a aratat sceptic in legatura cu capacitatea Romaniei si Bulgariei de a securiza frontierele in cazul in care ar adera la Schengen.

"Cu toate problemele pe care le intampinam acum la frontiera cu Grecia, se pune problema daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.

Intrebat cat timp Olanda va mentine aceasta atitudine, el a raspuns: "Cat timp va fi necesar", insistand ca aceasta pozitie se bucura de o "larga sustinere" pe scena politica olandeza.

"Totul depinde de Romania si Bulgaria", a insistat Rutte, cerand masuri pentru "imbunatatirea situatiei statului de drept, combaterea coruptiei si independenta justitiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE Romania Bulgaria Schengen, #summit UE aderare Schengen Romania, #amanare aderare schengen , #UE