UE impune noi reguli pentru transportul maritim

Joi, 31 Martie 2011, ora 16:56
1939 citiri
UE impune noi reguli pentru transportul maritim

Consiliul de Ministri ai Transporturilor din Uniunea Europeana a adoptat joi o conventie privind drepturile pasagerilor care calatoresc pe mare, aceasta obligand transportatorii sa incheie polite de asigurare pentru acoperirea cheltuielilor in caz de accident sau deces al calatorilor, precizeaza Mediafax.

"Aceasta modificare introduce reglementari stricte privind raspunderea transportatorului pentru decesul sau vatamarea corporala a unui pasager, cauzate de un incident maritime si include o asigurare obligatorie cu drept de actiune directa impotriva asiguratorilor pana la atingerea unor limite stabilite.

In plus, acesta contine norme privind competenta judiciara si privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Aderarea la aceasta conventie presupune ca orice nava careia i se aplica prevederile conventiei, care arboreaza pavilionul statului semnatar, sa fie acoperita de o asigurare sau de o alta garantie financiara, cum ar fi o garantie furnizata de o banca sau o institutie financiara similara, in scopul acoperirii raspunderii in caz de deces sau vatamare corporala a unui pasager.

"Pentru Romania, acest proiect implica aderarea la Conventie si, drept consecinta, ca stat parte, impune obligativitatea asigurarii si eliberarea certificatului de atestare a acesteia fiecarei nave care arboreaza pavilion romanesc si careia i se aplica prevederile conventiei.

Masura decisa astazi se incadreaza in demersurile noastre de a spori drepturile pasagerilor pe toate modurile de transport", a declarat in comunicat ministrul Transporturilor Anca Boagiu.

Toate statele membre trebuie sa ratifice Conventia pana la finele anului.

#uniunea europeana, #transport maritim, #calatori, #transportatori maritimi , #UE