UE isi completeaza echipa de conducere cu doua noi personalitati, Donald Tusk si Federica Mogherini

Duminica, 31 August 2014, ora 13:30
1547 citiri
UE isi completeaza echipa de conducere cu doua noi personalitati, Donald Tusk si Federica Mogherini

Structurile de conducere ale Uniunii Europene au fost completate cu doua noi personalitati, polonezul Donald Tusk fiind numit la conducerea Consiliului European iar italianca Federica Mogherini in functia de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, relateaza AFP.

Cei doi au fost nominalizati in contextul in care UE se confrunta cu cea mai grava criza de la sfarsitul Razboiului Rece, odata cu conflictul din Ucraina conform Mediafax..

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost desemnat la sfarsitul lui iunie presedinte al Comisiei Europene, astfel ca echilibrul politic ramane neschimbat: doi conservatori si o socialista.

Odata cu nominalizarea lui Tusk, este pentru prima oara cand un stat din estul Europei obtine unul dintre posturile majore ale UE, la 25 de ani dupa destramarea blocului comunist si la zece ani dupa aderarea acestora la UE.

Premier polonez de sapte ani, Tusk ii va succede la inceputul lui decembrie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul presedinte permanent al Consiliului, un post strategic care trebuie sa coordoneze activitatea sefilor de stat si de Guvern si sa reprezinte UE in strainatate, alaturi de presedintele Comisiei.

Donald Tusk "a fost implicat in decizii dificile in ultimii ani si ultimele luni, referitor la euro, dar si la crizele internationale, precum cea din Ucraina", a afirmat Van Rompuy. "Pe scurt, este un om de stat pentru Europa", a subliniat el.

Fosta membra a blocului comunist, Polonia face parte dintre statele UE cele mai ferme fata de Rusia de la inceputul crizei din Ucraina. Alegerea lui Tusk transmite astfel un mesaj clar Moscovei.

Ce provocari majore trebuie sa infrunte noii lideri europeni

Noua echipa de lideri europeni va trebui sa infrunte trei provocari majore, a afirmat Van Rompuy in cursul unei conferinte de presa alaturi de Tusk si Mogherini: o economie in stagnare, criza din Ucraina, "cea mai grava amenintare pentru securitatea continentului de dupa Razboiul Rece", dar si locul Marii Britanii in UE.

"Vin dintr-o tara care crede profund in ceea ce inseamna Europa", a subliniat Tusk. "Situatia din jurul Europei s-a schimbat considerabil si avem nevoie de persoane experimentate".

Desi faptul ca nu stapaneste bine engleza si franceza era considerat un handicap, el a promis ca isi va perfectiona limba engleza. "Voi fi pregatit 100% in decembrie", a adaugat el, continuand conferinta de presa in limba poloneza.

Evocand "provocarile importante care asteapta Europa", cancelarul german Angela Merkel, care l-a propus inca din iulie, a felicitat nominalizarea unui "european calificat, angajat si pasionat, la 25 de ani dupa caderea Zidului".

Provenit din Miscarea Solidaritatea, care a inlaturat sistemul comunist de la putere in Polonia in 1989, acest istoric de profesie si-a cladit imaginea unui om eficient care si-a condus tara cu succes, in special in perioada crizei economice.

Chiar daca Polonia nu este membra a zonei euro, Tusk va prezida si summiturile zonei euro.

Mogherini face parte din familia socialista europeana

Mogherini, in varsta de 41 de ani, prezinta un alt profil. Ministru al Afacerilor Externe de numai cateva luni, ea face parte din familia socialista europeana si este considerata prea blanda fata de Rusia.

Dupa victoria zdrobitoare a partidului sau la alegerile europene, care il face primul partid de stanga din Europa, premierul Matteo Renzi a cerut numirea ei pentru a-i succede in noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Ea si-a multiplicat calatoriile in strainatate, inclusiv in Ucraina si in Rusia. Intrevederea sa cu presedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici din mai multe state din est, care au acuzat-o atunci ca este "prorusa".

"Incercam sa facilitam o forma de dialog", s-a aparat ea sambata seara, afirmand ca trebuie "mentinuta deschisa calea diplomatica". "Stim cu totii ca nu exista optiune militara", a precizat Mogherini.

Celor care ii reproseaza lipsa de experienta, tanara le-a raspuns ca ea reprezinta "o noua generatie de lideri", care cred ca Europa "este un vis devenit realitate si trebuie sa fim atenti sa nu se transforme intr-un cosmar".

#UE conducere, #Tusk Mogherini , #UE