UE isi pierde influenta economica, din cauza recesiunii

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 09:50
1157 citiri
UE isi pierde influenta economica, din cauza recesiunii

In ciuda primelor semne ale incheierii recesiunii in Uniunea Europeana, avand in vedere cresterile inregistrate de principalele sale economii, Franta si Germania, cele 27 de tari membre ar putea iesi din criza cu un potential de crestere mult diminuat, datorii publice imense si o mult mai mica influenta la nivel international.

Parerea ii apartine chiar lui Jose Manuel Barroso (foto), presedintele Comisiei Europene, ce candideaza pentru un al doilea mandat. Intr-un document trimis membrilor UE, Barosso a avertizat ca, daca europenii nu lupta impreuna impotriva crizei, "Europa va deveni irelevanta".

Desi, din dorinta de a fi real, Barosso ar putea exagera, nu exista nicio indoiala asupra faptului ca recesiunea a pus frana integrarii europene, comenteaza New York Times. Redresarea economica este pe primul loc in agenda politica a sefului CE, insa prea putine se pot face, avand in vedere ca liderii statelor membre se concentreaza pe salvarea propriei tari.

"Recenta criza ne-a demonstrat ca ramane o tendinta puternica de a ne intoarce la pietele singulare, cand timpurile sunt grele", a avertizat Barosso, in documentul sau de 41 de pagini. Desi nu a numit "vinovatii", astfel de tendinte s-au putut observa mai ales in cazul Marii Britanii, al carei guvern a facut presiuni asupra bancilor salvate de la faliment din banii publici sa majoreze creditarea pe piata interna, dar si in Franta si Germania, care au incercat sa protejeze locurile de munca locale, prin ajutoarele oferite producatorilor auto.

Desi guvernele celor trei tari neaga ca aceste actiuni ar fi o forma de protectionism, masurile luate sunt o amenintare la adresa liberatatii de miscare a fortei de munca si a capitalului, dar si a concurentei corecte. Barroso crede ca ar trebui sa existe mai multa cooperare, in special intre tarile care folosesc moneda unica europeana, si o supraveghere mai atenta a bugetelor nationale de catre Bruxelles.

Insa, deocamdata, nu are nicio strategie pentru a convinge tarile membre sa accepte supravegherea UE. De asemenea, actualul presedinte al CE nu are niciun plan pentru diminuarea diferentelor dintre estul si vestul Europei, cel dintai suferind o recesiune mult mai accentuata decat Occidentul.

Noi surse de crestere

Pentru a ramane o forta economica, Europa are nevoie de noi surse de crestere, mai ales ca potentialul de crestere post-criza va fi mult diminuat, din cauza reglementarilor financiare mai stricte, taxelor mai mari, ratei somajului si declinului demografic.

Printre noile surse se numara si "economia verde", bazata pe noi retele de energie si retele de comunicatii broadband, dar si pe dezvoltarea serviciilor pentru populatia in continua imbatranire.

Desi Uniunea Europeana se considera un model al guvernarii multinationale, inabilitatea sa de a prezenta o pozitie comuna in cadrul grupurilor internationale, precum G20, ii slabeste influenta in fata marilor puteri emergente, gen China si India, dar si in fata Statelor Unite. 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#bugete, #criza, #economie, #ue , #UE