UE nu incearca sa exercite presiuni asupra Azerbaidjanului, sustin oficialii

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:08
1381 citiri
UE nu incearca sa exercite presiuni asupra Azerbaidjanului, sustin oficialii

Uniunea Europeana nu incearca sa exercite presiuni asupra Azerbaidjanului, care isi analizeaza optiunile privind transportul gazului, inclusiv proiectul Nabucco, a declarat miercuri comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, citat de NewsIn.

Oettinger a precizat ca nimeni nu acuza Azerbaidjanul de nimic si ca tara va lua decizia istorica in luna octombrie, relateaza RIA Novosti.

El a subliniat ca exista si alte tari bogate in gaz in zona Azerbaidjanului, precum Turkmenistan si Irak.

Desi Baku ar trebui sa joace un rol important in cooperarea in domeniul gazului, UE poate coopera si cu alte state, a adaugat el.

Blocul european, care incearca sa isi diversifice sursele de gaz si sa reduca dependenta de Rusia, sustine proiectul Nabucco, ce ar urma sa aduca gaz din regiunea caspica, via Turcia si Balcani.

Gazoductul Nabucco nu are in prezent furnizori.

Azerbaidjanul negociaza cu Turcia sa ii vanda sase miliarde de metri cubi de gaz pe an, din a doua faza a exploatarii campului petrolifer Shah Deniz, si sa furnizeze 10 miliarde de metri cubi clientilor europeni via Turcia, un actor important in Nabucco.

Discutiile dintre cele doua tari se concentreaza pe taxe de tranzit, volumul de gaz, optiuni de transport, precum si aspecte legale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#azerbaidjan, #nabucco, #proiect nabucco, #transport gaz, #ue , #UE