UE nu interzice importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dar controlalele vor fi stricte

Vineri, 23 Mai 2008, ora 14:19
3543 citiri
UE nu interzice importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dar controlalele vor fi stricte

Comisia Europeana nu va interzice importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dar are in vedere controale mai stricte, dupa descoperirea unui lot contaminat cu ulei mineral, a declarat un purtator de cuvant de la Bruxelles, citat de Reuters.UE nu interzice importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dar controlalele vor fi stricte


Comisia Europeana nu va interzice importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, dar are in vedere controale mai stricte, dupa descoperirea unui lot contaminat cu ulei mineral, a declarat un purtator de cuvant de la Bruxelles, citat de Reuters.


"Uleiul nu va face obiectul unei interziceri totale... Vorbim despre masuri si conditii care vor fi foarte stricte. Vor exista controale mult mai stricte asupra importurilor", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei.


Joi, Comisia anuntase ca Ucraina a promis sa controleze mai strict exporturile de ulei de floarea-soarelui catre Uniunea Europeana, dupa descoperirea unui lot provenind din aceasta tara, contaminat cu ulei mineral.


Comisia Europeana amenintase ca va interzice total importul de ulei din Ucraina, daca nu primeste garantiile necesare. Termenul-limita pentru a trimite informatiile tehnice si a evita interzicerea importurilor a expirat saptamana aceasta, iar Bruxelles-ul a primit intre timp unele informatii.


"Ne-au dat garantii ca vor intensifica verificarile adecvate pentru a se asigura ca nimic neverificat de autoritatile ucrainene nu va ajunge pe piata europeana", declarase marti un oficial de la Comisie.


Ucraina exporta anual catre tari din Uniunea Europeana circa un milion de tone de ulei de floarea-soarelui, adica 55% din cantitea totala exportata.


Aproape 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui ucrainean "au fost contaminate in mod voluntar", declarase in aprilie un expert al Comisiei Europene. Acesta nu a putut preciza insa cum a fost contaminat uleiul si cine este responsabil pentru aceasta. Uleiul ucrainean a fost livrat in Franta la bordul a sapte vase si distribuit apoi in Italia, Olanda si Spania.


Contaminarea a fost semnalata in 23 aprilie de catre autoritatile franceze si privea un transport de ulei de floarea-soarelui din Ucraina care sosise in Franta la 23 februarie. Toate statele membre UE au fost imediat avertizate prin sistemul european de alerta. Primele analize efectuate asupra uleiului au indicat prezenta unor hidrocarburi, insa la niveluri care "nu prezinta riscuri pentru sanatatea umana", a precizat Comisia Europeana.


Uleiul ucrainean contaminat a ajuns si in Romania, provenind din Italia. In total, 104 litri de ulei contaminat a ajuns in Timisoara si a fost distribuit in doua magazine, dar doar 24 de litri a ajuns la diversi consumatori din oras, potrivit lui Ioan Jeleriu, directorul Directiei Sanitare Veterinare Timis.


"Este vorba despre 104 litri de ulei, din care 80 de litri au fost retrasi de pe piata si distrusi. Nu stiu cum se numeste uleiul, doar ca a fost importat din Italia, cu provenienta ucraineana si a fost distribuit in doua magazine din Timisoara. N-am primit lamuriri, doar pe sistemul de alerta rapida am fost informati ca trebuie retras de pe piata. 24 de litri au ajuns undeva, dar nu stim unde pentru ca au fost clientii magazinelor care au cumparat", a spus Jeleriu, precizand ca nu este vorba de niciun hypermarket.


Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis sustin ca nu au primit nicio informatie despre acest ulei si au spus ca intentioneaza sa mearga in control la cele doua societati care au pus in vanzare produsul.


"Nu am primit nicio informatie. Am sunat si la ANPC si nu se stie nimic despre acest ulei. Am cerut pentru maine (n.r, vineri) dimineata o adresa de la DSV sa ne informeze si pe noi si, in functie de ceea ce consideram necesar, ne vom deplasa in control la cele doua societati", a declarat Oana Jichici, inspectorul sef adjunct al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis.


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat ca Romania nu a importat ulei contaminat direct din Ucraina, insa 105 litri au ajuns in Timisoara din Italia. "Patronul a consumat 24 de litri, iar restul s-a denaturat", a afirmat Roatis.


In 1981, ulei de rapita contaminat cu anilina, un extract derivat al nitrobenzenului, a provocat moartea a sute de persoane in Spania. Acest produs fusese vandut ca un substitut al uleiului de masline la periferiile foarte populate ale Madridului si in alte orase.