UE rezolva problema de supraproductie a vinului

Miercuri, 04 Iulie 2007, ora 22:32
1286 citiri

Uniunea Europeana (UE) aloca 12% din bugetul viticulturii pentru defrisarea a 200.000 de hectare cu vita-de-vie cu scopul de a rezolva criza de supraproductie de vin cu care se confrunta in prezent piata comuna, iar cei care renunta la plantatii vor beneficia de prime consistente.

"Programul de defrisare urmareste defrisarea a 200.000 de hectare de vita-de-vie din cele 3,6 milioane de hectare existente in UE. Aceasta masura nu este obligatorie pentru producatori. Viticultorul va primi o prima atragatoare pentru defrisare", a declarat, reprezentantul Directiei Generale pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene (CE), Emmanuel Jacquin.

Prea mult vin

Acesta a explicat ca defrisarea este necesara la nivelul UE, deoarece sectorul viticol se confrunta, in prezent, cu o supraproductie de vin.

"La nivel european, consumul de vin este in declin, iar Comunitatea importa din ce in ce mai mult. Prin urmare, ne confruntam cu stocuri mari de vin. Mai mult, banii pentru masurile de interventie sunt cheltuiti in pierdere. In prezent se acorda ajutoare financiare pentru distilarea vinului, deci banii se duc pentru a distruge vinul", a explicat Emmanuel Jacquin.

Potrivit acestuia, reforma sectorului viticol propune eliminarea masurilor de interventie pe piata. In schimb, va exista un Program National de Ajutor, care reprezinta un meniu de masuri pentru fiecare stat membru.

"Fiecare stat membru va primi un anumit buget si va alege care sunt masurile pe care le considera prioritare. Cele mai importante masuri vor fi cele referitoare la restructurarea viei, la promovarea vinului in tari terte sau la masuri de prevenire a unor eventuale crize. Din bugetul de 1,3 miliarde de euro de care dispune Uniunea pentru sectorul viticol, circa 62 % va reprezenta alocarea financiara pentru aceste masuri", a mentionat oficialul european.

Acesta a precizat ca 12 % din bugetul pentru viticultura se va aloca pentru defrisarea suprafetei de vita-de-vie.

Investitii

"Din bugetul disponibil pentru viticultura, peste 20 % vom transfera spre capitolul de dezvoltare rurala, pentru modernizarea plantatiilor de vita-de-vie. Astfel, credem ca reforma vinului va reusi sa reechilibreze piata, dar si sa asigure un profit suplimentar pentru viticultori", a declarat Emmanuel Jacquin.

Reforma vinului a fost propusa ca urmare a problemelor dificile cu care se confrunta producatorii de vin, fie din cauza reducerii consumului de vin in UE, fie a importurilor de vin din tari terte. In prezent, in UE exista peste 1,5 milioane de companii producatoare de vinuri. Posibilitatile de stocare sunt in scadere, in timp ce productia este in crestere, ceea ce duce la scaderea veniturilor producatorilor.

Comisia Europeana (CE) propune reforma sectorului viticol, principalele obiective fiind modernizarea productiei, imbunatatirea calitatii si orientarea spre diferite soiuri de vita-de-vie. De asemenea, CE urmareste promovarea vinurilor pe pietele de export, precum si instituirea unei retele de siguranta pentru gestionarea situatiilor de criza.

Pentru realizarea acestor obiective, CE propune alocarea de fonduri fiecarui stat membru, pentru a permite finantarea masurilor corespunzatoare cerintelor locale.

Totusi, utilizarea fondurilor va fi limitata la o serie de masuri constructive, precum restructurarea plantatiilor de vita-de-vie, promovarea in tari terte sau gestionarea situatiilor de criza. O alta masura tine de autorizarea plantarii libere de vita-de-vie de la 1 ianuarie 2014, ca o forma de sprijin pentru viticultorii care se confrunta cu incapacitatea de extindere a plantatiilor viticole.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)