UE se indreapta spre federalism, insa exista raportari diverse la aceasta masura

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:29
1261 citiri
UE se indreapta spre federalism, insa exista raportari diverse la aceasta masura

Dezamorsarea crizei datoriei le impune tarilor din Uniunea Europeana o mai mare solidaritate, dar renuntarea la suveranitate pe care ea o presupune nu poate fi discutata decat cu moderatie pentru a nu trezi suspiciuni antifederaliste.

"Trebuie sa mergem catre o mai mare integrare financiara, bugetara si economica. Vom avea o uniune economica pentru sfarsitul anului", a afirmat presedintele UE, Herman Van Rompuy, la summitul G-20 din Mexic.

Insarcinat cu pregatirea unui raport pentru summitul european din 28 - 29 iunie, Van Rompuy "este foarte ambitios, cu idei concrete", a marturisit pentru AFP un responsabil european.

"Aceasta integrare se bazeaza pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica", a subliniat responsabilul european.

"Criza a aratat necesitatea de a accelera integrarea europeana", a afirmat vineri seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle. Este vorba de "a intari Europa pentru a o face mai eficienta si capabila sa actioneze", a pledat el.

Italia sustine demersul federalist

Seful guvernului italian, Mario Monti, cu sensibilitate federalista, sustine, de asemenea, acest demers. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, este necesara o mai mare integrare europeana", a declarat el intr-un articol publicat vineri de mai multe ziare, inclusiv Guardian.

"Cu o Europa federala, nu vom mai avea aceasta discontinuitate in procesele decizionale", sustine ministrul sau pentru afaceri europene, Enzo Moavero. Dar federalismul este "un concept foarte sensibil in unele tari", deoarece el inseamna cedarea unor parti din suveranitatea nationala catre instante superioare europene, avertizeaza un responsabil european.

Marea Britanie si Franta se opun unei Europe federale

Regatul Unit nici nu este de acord cu aceasta uniune.

Franta este la randul sau foarte reticenta in ce priveste orice pierdere din suveranitatea sa. Deciziile trebuie sa le revina sefilor de stat si de guvern europeni, sustine Parisul.

"In Europa, exista in continuare mult entuziasm in ce priveste mutualizarea poverilor, dar si multe rezerve cand este vorba de cedare de suveranitate la scara europeana", potrivit anturajului cancelarului german, Angela Merkel.

Aceste rezerve sunt luate in considerare. "Cuvantul federalism nu este utilizat in documentul pe care-l va prezenta Herman van Rompuy, deoarece nu trebuie treziti vechi demoni", a explicat responsabilul european.

"Presedintele Francois Hollande nu vrea sa deschida vechi rani" in Franta dupa esecul referendumului privind Constitutia europeana in 2005.

In Olanda, unde alegatorii au respins, de asemenea, proiectul Constitutiei europene, sunt prevazute alegeri legislative anticipate pentru 12 septembrie "si nu vor straluci dezbaterile" privind viitorul institutional al UE, a insistat responsabilul european.

"Constructia europeana este urmarea unui compromis", a reamintit el, subliniind ca ea comporta deja elemente de federalism, precum Banca Centrala Europeana si Curtea Europeana de Justitie.

Presedintele francez, Francois Hollande, preconizeaza de fapt avansarea "etapa cu etapa".

Intr-un memoriu adresat lui Herman Van Rompuy, presedintele francez a recomandat "stabilirea unei "foi de parcurs" pentru zece ani in scopul de a permite examinarea unor conditii de integrare, indeosebi bugetara, si cadrul institutional si politic care sa faca posibila ajungerea la aceste obiective asigurand natura democratica a deciziilor".

Aceasta politica pe etape se va aplica si euro-obligatiunilor cerute de catre Paris.

"O comunitarizare a datoriilor cere neaparat o mai mare integrare politica si va necesita intr-adevar mai multi ani", a explicat premierul francez, Jean-Marc Ayrault, in revista germana Die Zeit.

#UE federalism, #UE uniune monetara, #UE uniune politica, #suveranitate tari UE , #UE