UE si SUA dau in judecata China

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 11:48
1706 citiri
UE si SUA dau in judecata China

Uniunea Europeana si Statele Unite vor da in judecata China, la Organizatia Mondiala a Comertului, pentru a impiedica gigantul asiatic sa obtina cantitati foarte mari de minerale. 

Timp de mai mult de doi ani, China s-a folosit de tarifele la exporturi pentru a mentine in tara minerale industriale importante, precum zincul, cositorul si siliconul. In acelasi timp, guvernul de la Beijing a cumparat cantitati mari de minerale din tarile bogate in resurse naturale din Africa, relateaza The Wall Street Journal.

Guvernele occidentale spun ca aceasta politica agresiva de achizitie ofera un avantaj nedrept companiilor chineze din industria chimica, producatorilor de otel si altor producatori.

Negociatorii din partea UE si SUA au pregatit o lista cu 20 de materiale, in special chimicale si metale, despre care cred ca se afla sub restrictii ilegale la export.

Una dintre restrictiile care a provocat mania occidentalilor este taxa la export pentru fosforul galben, potrivit unui diplomat. China impune o taxa de 95% pe acest material, care este folosit foarte mult in industria chimica.

Anul trecut, Comisia Europeana a emis un avertisment in privinta lipsei unor minerale, fapt ce ar ameninta mediul concurential din industria europeana.

Diplomatii chinezi s-au aratat surprinsi de momentul in care are loc aceasta actionare in justitie. "Europenii s-au plans de acest lucru de aproape doi ani, dar credeam ca anul acesta s-a sfarsit", a declarat un oficial din Ministerul de Comert chinez, aflat in Bruxelles. Oficialul a admis ca tara sa impus chiar taxe de 100%, la anumite produse, dar acest lucru era justificat de "situatiile exceptionale legate de factori interni".

Avand in vedere birocratia din Organizatia Mondiala a Comertului, ar putea trece cel putin doi ani inainte sa fie luata o hotarare in privinta taxelor din China. Totusi, UE si SUA spera ca acest proces sa fie un avertisment catre alte tari, care iau in considerare marirea taxelor la export.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #sua, #china, #proces, #comert, #minerale, #concurenta , #UE