UE trebuie sa-si continue extinderea (comisar european)

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:28
1715 citiri
UE trebuie sa-si continue extinderea (comisar european)

Uniunea Europeana trebuie sa continue procesul de largire in pofida scepticismului unor membri in timp ce, cei 27 se confrunta cu dificultati economice, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, joi, la Varsovia in cadrul unei reuniuni a grupului de la Visegrad, informeaza AFP.

Croatia va deveni in iulie anul viitor a 28-a tara membra a UE si alte tari ca Serbia si Muntenegru asteapta randul lor. Dar atmosfera din Europa de Vest nu mai este aceeasi ca acum opt ani cand extinderea UE era vazuta ca o modalitate de a trage o linie peste diviziunile create de Razboiul Rece.

"Oboseala privind largirea este ca si Yeti: toata lumea vorbeste despre el, dar nimeni nu l-a vazut", a glumit Fule dupa discutii cu reprezentantii tarilor grupului de la Visegrad - Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia - grup numit astfel dupa orasul din Ungaria unde a fost infiintat in 1991-, precum si Croatia si alte tari din Balcani ce doresc sa adere la UE.

"Raspunsul se afla intr-un singur cuvant: credibilitatea. Daca tarile candidate sunt credibile in procesul lor de reforma, UE trebuie sa fie credibila aducand aceste tari in procesul de largire", a declarat el presei.

"Este in interesul nostru sa avem cel mai puternic consens posibil pe probleme de extindere. Extinderea nu a fost niciodata o problema. Extinderea a facut intotdeauna parte din solutie", a estimat el.

Cele patru tari de la Visegrad sunt sustinatori puternici ai extinderii.

"Flacara extinderii trebuie sa continue sa arda", a declarat ministrul ungar de externe Janos Martonyi.

"Nu este doar in interesul celor patru de la Visegrad, nu este numai in interesul Europei Centrale, este in interesul general al Europei ca ea sa fie intr-adevar stransa si libera", a adaugat el.

#extindere Uniune Europeana, #tari membre Uniunea Europeana , #UE