UE va aloca fonduri pentru competitivitate si reducerea efectelor crizei economice

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 17:02
1852 citiri
UE va aloca fonduri pentru competitivitate si reducerea efectelor crizei economice

Aproape jumatate din bugetul pe 2009 al UE, adica 60 miliarde euro, va fi orientat catre cercetare, inovare, ocupare si programe de dezvoltare regionala, combinand masuri pe termen scurt si lung pentru a raspunde cat mai rapid si eficient actualei crize economice, a anuntat Comisia Europeana. Aproape jumatate din bugetul pe 2009 al UE, adica 60 miliarde euro, va fi orientat catre cercetare, inovare, ocupare si programe de dezvoltare regionala, combinand masuri pe termen scurt si lung pentru a raspunde cat mai rapid si eficient actualei crize economice, a anuntat Comisia Europeana.


Astfel, cele 60 miliarde euro din totalul bugetului Uniunii Europene (UE) de 133,8 miliarde euro, vor fi folosite pentru a mari competitivitatea statelor membre. Bugetul va fi cu 2,5% mai mare decat cel din 2008 si va reprezenta 1,03% din venitul national brut al statelor membre din blocul comunitar.


Platile de anul viitor vor urca cu 0,3% fata de 2008, pana la 116,1 miliarde euro, reprezentand 0,89% din VNB la nivelul UE.


Bugetul pentru cercetare a fost majorat cu 11% si cel pentru inovare cu 22%, UE urmarind sa diminueze efectele crizei, dar si sa treaca spre o economie bazata pe mai putine emisii de carbon.


Potrivit Comisiei Europene, fondurile rezervate pentru agricultura au ramas stabile, depasind 40 miliarde euro, in timp ce cheltuielile pentru mediu si dezvoltare rurala vor spori cu 2,9%. De asemenea, UE va contribui cu 600 milioane euro la fondul de un miliard euro prin care statele sarace sunt ajutate sa faca fata preturilor in crestere ale alimentelor.