UE va incepe sa publice date statistice privind starea rezervelor comerciale de petrol

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 17:14
1436 citiri
UE va incepe sa publice date statistice privind starea rezervelor comerciale de petrol

Statele europene vor impune un nivel mai ridicat al transparentei rezervelor petroliere comerciale, conform unui proiect de lege adoptat vineri, care nu permite insa Bruxellesului sa dicteze deblocarea rezervelor de siguranta in caz de penurie, relateaza AFP, precizeaza Newsin.

Europenii vor publica in fiecare luna informatii privind stocurile petroliere "comerciale", detinute de catre operatorii economici, conform unei directive ce va intra in vigoare in urmatorii doi ani.

Ministrii de finante ai Uniunii Europene au cazut de acord in acest sens in iulie 2008, privind publicarea saptamanala a informatiilor legate de rezervele petroliere comerciale, indicator publicat deja in Statele Unite ale Americii si Japonia.

Legea, care nu poate fi modificata de catre parlamentul european, se refera si la mecanismele de gestiune a crizei in UE in cazul unei intreruperi a livrarilor sau a cresterii necontrolate a preturilor.

Un regim obligatoriu al rezervelor minime de petrol este stabilit de peste 40 de ani, in cazul unor probleme, aceste rezerve de petrol sunt accesate cu rapiditate.

Comisia Europeana dorea sa beneficieze de dreptul de a impune statelor membre UE modalitatea utilizarii acestor rezerve, insa in cele din urma a fost nevoita sa renunte la acest drept, putand oferi doar "recomandari" in acest sens. 

 

#ue, # date, # petrol, # rezerve , #UE