UE va subventiona cu 450 mil. euro imbunatatirea calitatii vinului din 14 state

Vineri, 20 Octombrie 2006, ora 09:21
1202 citiri

Uniunea Europeana va acorda producatorilor de vin din 14 state europene subventii in valoare de 450 milioane euro, in perioada 2006-2007, fondurile fiind destinate imbunatatirii calitatii produselor, a anuntat, joi, Comisia Europeana, citata de Reuters.Suma reprezinta aproximativ 37% din bugetul total alocat anual de UE dezvoltarii industriei vinului.

Spania va primi cel mai important volum de fonduri, respectiv 159,52 milioane euro, urmata de Franta, cu 110,97 milioane euro si Italia, cu 99,83 milioane euro. Aceste state sunt liderii europeni si mondiali in domeniul productiei de vin. Diferenta de fonduri va fi impartita intre alte 11 state europene.

UE ajuta producatorii sa se restructureze si sa livreze, pe pietele interne, dar, mai ales, pe pietele externe, vin de calitate mai inalta. Executivul european aloca subventii in functie de suprafetele cultivate cu vita de vie din fiecare tara europeana, dar are in vedere si alte criterii specifice nevoilor diferitelor tari.

"Imbunatatirea calitatii vinului pe care il producem reprezinta o prioritate daca vrem sa ne aparam de concurenta venita din partea producatorilor din Lumea Noua", a declarat, intr-un comunicat, comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

Uniunea Europeana este cel mai mare producator de vin din lume. In ultimii ani, insa, UE a pierdut o parte din pietele traditionale de export in favoarea vinurilor mai ieftine provenite din tarile care fac parte din Lumea Noua, precum Austrialia, Chile si Statele Unite.

Executivul european nu vizeaza numai combaterea concurentei pe piata de profil, ci si modificarea sistemului de acordare a subventiilor, pentru a descuraja excesul productiei de vin, care, de obicei, este distilat in industria alcoolului sau a biocombustibililor.

NewsIn