UE vrea majorarea bugetului comunitar pentru 2013 cu 6,8%

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 21:05
1004 citiri
UE vrea majorarea bugetului comunitar pentru 2013 cu 6,8%

Potrivit unui document UE in faza de proiect, Comisia vrea majorarea bugetului la 138 de miliarde de euro, pentru a respecta angajamente asumate anterior.

O astfel de crestere este o problema sensibila, avand in vedere ca in ultimii doi ani CE a cerut guvernelor sa reduca cheltuielile publice pentru a aduce sub control criza datoriilor.

Este probabil ca miercuri sa aiba loc o intalnire a comisarilor UE, inainte de anuntul oficial, avand in vedere ingrijorarea existenta la nivelul departamentelor CE privind felul in care va fi perceputa solicitatea in capitalele UE si cum ar trebui prezentat proiectul.

"Unele departamente sunt ingrijorate ca majorarea cu 6,8% a fondurilor risca sa fie interpretata gresit. Comisarii ar trebui din acest motiv sa aiba o discutie politica, in special pe tema nivelului fondurilor alocate pentru platile din 2013 si a felului in care ar trebui sa fie prezentat proiectul de buget", potrivit minutei unei intalniri a oficialilor CE, de pe 23 aprilie, obtinuta de Reuters.

Un purtator de cuvant al comisarului pentru Buget, Janusz Lewandowski, a declarat ca nu poate comenta propunerile.

O sursa din CE a spus ca majorarea platilor de anul viitor nu poate fi evitata, dar proiectul de buget va limita cresterea noilor cheltuieli ale UE la 2%, usor peste rata estimata a inflatiei.

Propunerile CE referitoare la buget, odata finalizate, trebuie aprobate de guverne si Parlamentul European.

Parlamentul sustine de obicei planurile de cheltuieli ale Comisiei, dar este probabil ca statele mari sa manifeste o opozitie puternica, avand in vedere ca au contributii nete importante la bugetul UE.

In negocierile de anul trecut pentru bugetul UE pe 2012, guvernele au respins propunerile CE si ale Parlamentului, pentru majorarea cu 5% a cheltuielilor, stabilind o crestere de numai 2%.

Este probabil ca discutiile pentru bugetul pe 2013 sa dureze pana in decembrie si vor avea loc in paralel cu negocierile mai dificile referitoare la viitorul buget pe termen lung al Uniunii, pentru intervalul 2014-2020. Pentru acest buget, Comisia a propus alocarea a aproape 1.000 de miliarde de euro.

#UE buget comunitar 2013, #UE majorare buget 2013, #criza buget UE , #UE