UE vrea sa inaspreasca legislatia privind confidentialitatea datelor

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:01
1427 citiri
UE vrea sa inaspreasca legislatia privind confidentialitatea datelor

Companiile din Uniunea Europeana care incalca regulile privind protectia datelor si confidentialitatea clientilor vor fi amendate cu pana la 5% din cifra de afaceri, potrivit unei propuneri de proiect ce urmeaza sa fie prezentat luna viitoare.

Companiile care vor fi descoperite ca administreaza in mod eronat datele personale ale clientilor, angajatilor sau furnizorilor se vor confrunta cu cele mai mari amenzi, ce ar putea ajunge la miliarde de euro in cazul companiilor multinationale, conform acestei modificari legislative, scrie Financial Times.

In prezent, pachetul de masuri se afla in curs de finalizare de catre Comisia Europeana, dar acestea trebuie sa fie aprobate de guvernele nationale, estimandu-se ca proiectul va intra in vigoare abia peste 2 ani.

Potrivit noului proiect, companiile vor trebui sa notifice in 24 de ore autoritatile si partile afectate, in cazul in care datele cu caracter personal sunt compromise, cum s-a intamplat in decursul acestui an cand conturile Sony PlayStation au fost sparte.

Noile reguli se vor aplica si filialelor companiilor multinationale, care le vor forta sa-si consolideze politicile de confidentialitate ale datelor cu caracter personal.

De asemenea, companiile cu peste 250 de angajati vor fi obligate sa angajeze personal specializat in administrarea datelor cu caracter personal, o reglementare ce nu functioneaza in toate statele UE, in prezent.

O parte din reglementari vor avea un impact deosebit asupra retelelor sociale, deoarece actul normativ propune introducerea unei facilitati denumite "dreptul de a fi uitat", care va permite utilizatorilor sa stearga informatia pe care au postat-o anterior.

#date personale, #act normativ UE, #confidentialitate date personale , #UE