UE vrea sa interzica comertul international cu ton rosu

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 23:38
1686 citiri
UE vrea sa interzica comertul international cu ton rosu

Uniunea Europeana a decis, miercuri, sa sustina, alaturi de Statele Unite, interzicerea comertului international cu ton rosu, foarte apreciat pentru specialitatea japoneza sushi.

Ambasadorii de la Bruxelles ai celor 27 de state membre ai UE au convenit prezentarea unei pozitii comune la viitoarea reuniune a CITES, organizatie cu 175 de membri afiliata la ONU insarcinata cu protejarea speciilor in pericol de disparitie, care va incepe sambata la Doha.

La reuniune se va pune problema interzicerii la nivel mondial a comertului cu ton, solicitata de mai multe luni de organizatiile de protectie a mediului Greenpeace si WWF. Intr-o jumatate de secol, in perioada 1957-2007, efectivele de ton au scazut cu 75%, in ultimii zece ani declinul fiind de 60%.

Statele Unite au anuntat inca de saptamana trecuta ca sustin interzicerea comertului cu acest peste, a carui carne se consuma cruda. Japonia, care absoarbe 80% din capturile de ton din intreaga lume, a anuntat ca va face tot posibilul pentru a contracara o astfel de decizie.

Franta, Spania si Italia pescuiesc 50% din capturile de ton la nivel mondial, iar UE a anuntat ca sprijinul acordat interdictiei nu este neconditionat. UE va propune aplicarea diferita a masurii, astfel incat sa existe derogari pentru pescuitul artizanal in apele teritoriale.

Potrivit propunerii europene, interdictia ar trebui sa intre in vigoare cel tarziu in 2011. Interdictia va afecta in primul rand pescadoarele care captureaza tonul si il tin in captivitate timp de mai multe luni, pentru ingrasare.

Circa 85% din capturile de ton din Franta au loc prin acest sistem, pestele fiind livrat in special in Japonia. UE s-a angajat, miercuri, sa analizeze acordarea unor ajutoare financiare pentru pescarii afectati de masura.

Europenii au decis totodata respingerea reluarii comertului international cu fildes, dar nu sustin interzicerea comertului cu ursi polari, considerand ca sunt mai amenintati de incalzirea globala decat de comertul cu blana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #comert, #ton, #sushi , #UE